Tradicionalna manifestacija “Otvorenih dana HUVM-a” koja se ove godine održala sedmi puta za redom , ponovno je uspješno okupila u provedbi zadanog programskog sadržaja manifestacije veliki broj samostalnih udruga i institucija koje su svojim dolaskom potvrdile kvalitetu ovoga događanja.

U sklopu ovogodišnjeg događanja, uz organizatore manifestacije HUVM i IPMS Croatia, aktivno su nam se priključili DVD Gračani, udruga Flaček, Mali misionari, OŠ Gračani i njena zadruga Trsek.

Najveće iznenađenje ovogodišnjeg događanja bio je dolazak i prezentacija “Muzeja Radboa” iz Radoboja, koji su posebno za ovu manifestaciju pripremili edukativno prezentacijski program uz pokazne radionice za djecu i mlade iz područja rudarstva, geologije i arheologije.

Bogati program udruga i škole, te proširivanje istoga sa navedenom prezentacijom novo otvorenoga muzeja, te naravno povećanjem broja dana održavanja sa prvotnih tri na osam, manifestacija otvorenih dana uistinu je ispunila svoju osnovnu zadaću, a to je okupljanje djece i mladih u svrhu kvalitetnog korištenja njihovog slobodnog vremena i poticanja istih na tehničko stvaralaštvo.

Navedenim ispunjenjem zadaće pridonosimo i općem cilju u borbi protiv boleti ovisnosti kod djece i mladih, koju upravo uključivanjem u naše tehničke radionice te prateće manifestacije, uspješno mičemo sa ceste i utjecaja mogućih poroka na njih.

Vodilja ovogodišnje manifestacije bila je tehnička radionica na temu “Tehnika za sve” koja je vrlo uspješno predstavljena na VII. danima tehničke kulture u organizaciji ZZTK krajem mjeseca listopada. Upravo naša udruga imala je čast i privilegiju da dana 25. listopada 2018. godine, otvori u sklopu svojih prostorija navedenu manifestaciju i provede prve radionice na gore spomenutu temu….

http://www.huvm.hr/25-10-2018-7-dani-tehnicke-kulture/

Veliki broj djece i mladih koji su toga dana posjetili naš klub i imali priliku upoznati maketarsko modelarske tehnike kroz navedeni novi način „Tehnike za sve“ potaknuo nas je da u sklopu svojih otvorenih dana udruge omogućimo svim zainteresiranim ljudima a posebno djeci i mladima dodatno upoznavanje i rad sa maketarsko modelarskim tehnikama kroz novi gore spomenuti pristup.

Pripreme prostora za uvodnu manifestaciju započele su nekoliko dana ranije, u sklopu čega su članovi kluba uspješno pripremili i postavili više zasebnih tematskih cjelina programskog sadržaja i to;

  • samostalna izložba radova članova HUVM-a i IPMS Croatia,
  • radne stolove za izvođenje maketarsko modelarskih radionica,
  • radne stolove za arheološke radionice,
  • maketarski buvljak,

Uvodno događanje, održano je u subotu 15. prosinca 2018. godine, gdje je nakon ceremonije službenog otvorenja manifestacije…

održana prezentacija svih prisutnih udruga, škole i gostiju, kao i njihovih postignutih rezultata u 2018. godini…

Osim prezentacije, prisutnim posjetiteljima, a posebno djeci i mladima omogućene su male radioničke vježbe gdje su se prisutni na direktan način upoznali sa djelatnostima izlagača. Posebnu pozornost izazvale su radionice muzeja Radboa gdje su djeca i mladi uživali u arheološkim vježbama koje su bile najbolji poziv za dolazak i posjetu navedenome muzeju…

Završetkom prezentacija i pripadajućih radioničkih vježbi, članovi kluba pozvali su sve prisutne na slobodno druženje u sklopu klupskih prostorija…..

a gdje su svi prisutni ujedno mogli razgledati i najnoviji izložbeni postav maketarskih radova iz 2018….

Dio običaja ove manifestacije je i organizacija tradicionalnog “zimskog domjenka” kojega nam je za ovu priliku osigurao XXL Grill kojem posebno zahvaljujemo na izvrsno serviranoj ali i nadasve ukusnoj hrani……

na koju nitko nije imao primjedbe…..

Kroz otvorene tjedne radionice u sklopu ovogodišnje manifestacije koje su trajale od 17. – 22. prosinca 2018. godine, prošlo je više desetaka djece uzrasta osnovne i srednje škole, od kojih se veći broj prisutnih prvi puta susreo sa maketarstvom i njegovim tehnikama. Dodatno iznenađenje tjednih radionica bio je uključivanje osoba treće životne dobi koji su bili namijenjeni isključivo kao pratnja najmlađima. No ulaskom u pripremljene radionice koje su obilovale njima poznatim alatima i priborom, bili su izvrsna pozivnica za uključivanje u rad.

Završna izložba radova naših polaznika te predavanje na temu “Mala škola marketinga” održane su u subotu 22. prosinca 2018. a koje su brojem pristiglih posjetitelja i gostiju dokazale kvalitetu ali i potrebu za događanjima ovoga sadržaja.

Do ponovnog zajedničkog druženja pozdrav od članova HUVM-a i IPMS Croatia.