Izvrsno zastupljena tema u međunarodnim maketarskim krugovima koja je tijekom 2021. godine kroz projekt HZTK, IPMS Croatia i HUVM pod nazivom Group Build & Online Competition „From Middle East to Afganistan“ rezultirala sa više od 80 prijavljenih radova, nastavljena je i ove godine kao cjelogodišnji projekt IPMS Croatia pod nazivom SIG „From Middle East to Afganistan“.

Slijedom izvrsne suradnje sa brojnim domaćim i inozemnim maketarima koji su iskazali veliki interes za organiziranim nastavkom ove teme, IPMS Croatia odlučila je pokrenuti SIG (Special Interest Group) u sklopu kojega će poticati zajednički rad i razmjenu stečenih maketarskih znanja i vještina među članovima SIG-a ali i ostalim interesentima za ovu temu.

Na poziv IPMS Croatia, u organizaciju ovoga projekta uključili su se HZTK i HUVM inače stalni partneri u vidu provedbe zajedničkih maketarskih radionica „Međunarodne maketarske akademije“ inače dijela programa Međunarodne suradnje Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Najveće priznanje sadržajnoj platformi ovoga projekta stiglo je iz Kraljevine Španjolske odnosno tvrtke AK Interactive, koja je nakon razgovora i detaljnog obrazloženja projektnog sadržaja od strane gosp. Tomislava Stipanovića, za sada još uvijek jedinog certificiranog maketara sa AK potpisom u Republici Hrvatskoj, prihvatila partnerstvo i aktivno sudjelovanje u provedbi istoga.

Definiranjem projektnih zadataka, načina provedbe i promocije istih te najvažnije od svega datuma održavanja otvorenih radionica, u subotu 26. veljače 2022. godine, pokrenuli smo provedbu novoga ciklusa maketarskih radionica SIG projekta, koji je započeo sa razvrstavanjem značajne količine AK maketarskog alata, materijala i opreme.

Zajedničkim okupljanjem polaznika SIG-a….

te pripremom radnih jedinica…..

krenuli smo sa radom na dijelu maketarskih uradaka započetih tijekom proteklih nekoliko tjedana.

Navedeni radovi  ubrzo će  poslužiti i za prve konkretne maketarske najave ovoga projekta na brojnim inozemnim maketarskim grupama koje redovito prate naš rad i projekte u koje se brojni maketari tih grupa redovito uključuju.

Pauze između maketarskih radionica provedene su u prelistavanju novo dobivenih AK publikacija koje su nam partneri proslijedili kao bonus u vidu proučavanja SIG teme koja definitivno ima maketarskog potencijala.

Izvrsno druženje, tradicionalno je završeno kušanjem autohtonih domaćih slavonskih delicija tvrtke „Mali bećar“ kojoj se ovim putem zahvaljujemo na vrlo ukusnom iznenađenju, kao i našim curama koje su to posložile i servirale……