O nama

Osnovni podaci:

Naziv: HRVATSKA UDRUGA VOJNIH MINIJATURISTA

Adresa sjedišta: Gračec 22, 10000 Zagreb

Klupske prostorije: „Pučka škola“ Isce 15, 10000 Zagreb

Zastupnik / predsjednik udruge: Kristian Matas

Telefon: 092 / 122 5378

E-pošta: huvm@huvm.hr

Web: http://www.huvm.hr

Godina osnutka: 2004. godina

Datum upisa u registar: 16. studeni 2004.

OIB: 20034822111

Poslovna banka:  Privredna banka Zagreb d.d.

Broj računa: HR 54 2340009 1110603958

Hrvatska udruga vojnih minijaturista okuplja zaljubljenike u plastično maketarstvo – hobi u kojem je cilj iz plastičnih dijelova makete izraditi što vjerniju repliku zrakoplova, vozila plovila, figura, SF opreme i vozila i sl. Udruga je započela sa radom 2004. godine i to pokretanjem svojih prvih maketarskih radionica, a prvo javno prezentiranje svoga rada imala je već sljedeće godine kada su se zaljubljenici u ovaj hobi i vojnu povijest udružili oko postavljanja prve tematske samostalne izložbe.

Tijekom 2006. godine HUVM započinje sa drugim zagrebačkim maketarskim klubovima rad na organizaciji zajedničkog maketarskog natjecanja pod nazivom Zagrebački maketarski kup VIRIBUS UNITIS koji nakon prve provedbe istoga, nakon dugo vremena zauzima prvo mjesto po kvaliteti ali i kvantiteti na Hrvatskoj maketarskoj sceni.

Natjecanje od 2008. mijenja ime u Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA, koje od 2009. godine naš klub u cijelosti samostalno vodi i organizira.

Od tada pa sve do danas naše natjecanje rapidno raste kako po broju natjecatelja i izlagača, tako i po kvaliteti i broju natjecateljskih radova ali i po samome popratnom programu natjecanja. Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA, ulaskom HUVM-a u svjetsku maketarsku obitelj IPMS i osnivanjem Hrvtaske podružnice IPMS Croatia, uspješno postaje prvo međunarodno priznato maketarsko natjecanje u Republici Hrvatskoj.

Da se radi o najvećem i najboljem natjecanju u Hrvatskoj, potvrdio je svojim dolaskom na 12. CRNU KRALJICU jedan od najpoznatijih svjetskih maketara gosp. Miguel Jimenez i njegov Ammo Team.

Osim toga, dolazak maketara iz čak 17 europskih i svjetskih zemalja dokazuje da je CRNA KRALJICA uistinu vrhunski maketarski projekt sa hrvatskim potpisom.

Veliku želju generacija hrvatskih maketara, a to je maketarski časopis, po prvi puta su članovi HUVM-a ostvarili izdavanjem svoga biltena 2013. godine, koji već tijekom sljedeće 2014. godine a sve zahvaljujući radu i entuzijazmu članova udruge, postaje prvi hrvatski maketarski časopis pod nazivom MILITARY MINIATURE. Časopis stoji uz bok najboljim maketarskim izdanjima iz Europe i svijeta, a u njemu uz članove HUVM-a piše niz hrvatskih ali i svjetskih maketarskih imena.

Osim maketarskog natjecanjecanja svjetske reputacije, osnivanja svjetske maketarske podružnice IPMS Croatia, izdavanja prvog hrvatskog maketarskog časopisa, te suradnjom sa mnogim maketarskim udruženjima kako u Hrvatskoj tako i u Europi, naš najveći projekt je ipak rad sa djecom i mladima koje provodimo tokom svih proteklih godina u sklopu svojih maketarskih radionica. Edukacijom mladih naraštaja, a od nedugo otvaranjem radionica i edukacijom osoba treće životne dobi, maketarstvo ponovno postaje nezaobilazni dio tehničke kulture koje se na mala vrata vraća u domove tih ljudi. Nadalje, kontinuiranim radom i edukacijom djece i mladih u našim radionicama, HUVM je postao dio vojske koja se svakodnevno bori protiv bolesti ovisnosti koja nažalost svakim danom vreba upravo na najslabiji dio populacije a to su naša djeca. Upravo pružanjem kvalitetnog sadržaja kojim popunjavamo slobodno vrijeme djece i mladih možemo reći da smo vrlo uspješni u navedenoj borbi i da sigurno nećemo tako lako odustati od iste.

Završna kontrola rada i uspješnosti istoga su obilazak maketarskih izložbi, smotri i natjecanja koja su u biti postala najslađi dio ove priče. Članovi naše udruge godišnje obiđu nekoliko desetaka manifestacija od čega večinom inozemna, a na kojima vrlo uspješno izlažu svoja makterska dostignuća kroz prezentaciju vlastitoga rada. U sklopu istih većina radova sudjeluje u sustavima natjecanja gdje isto tako vrlo kvalitetna ekipa sudaca odlučuje i rangira sve pristigle radove. Sa osvojenih preko 700 medalja te više od 100 posebnih priznanja naša udruga sigurno zauzima vrh i u pogledu najviše odlikovanih klubova i udruga u Republici Hrvatskoj a na što smo vrlo ponosni.

Dokaz uspješnosti rada naše udruge je osim nabrojenih medalja i posebnih priznanja i osvajanje nekoliko desetaka nagrada najviših gradskih, državnih ali i europskih institucija od čega posebno izdvajamo;

·         Nagradu „ORDER OF AMMO FOR MODELING MERIT“

·         Nagradu Grada Zagreba za tehničku kulturu „Dr. OTON KUČERA“

·         Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture „POVELJA TEHNIČKE KULTURE“

·         Najvišu državnu nagradu tehničke kulture „FAUST VRANČIĆ“

Bez obzira što je sada već iza nas veliki broj osvojenih priznanja, odličja i nagrada, veliki broj uspješno organiziranih maketarskih manifestacija i natjecanja, izdanih više brojeva prvog maketarskog časopisa Military Miniature, nebrojeni niz odrađenih maketarskih radionica i maketarskih škola, članovi HUVM-a nastavljaju sa daljnjim radom i aktivnostima u smislu očuvanja maketarstva kao jedne od najljepših grana tehničke kulture. Osim toga kroz maketarstvo i njegove tehnike nastaviti ćemo na radu očuvanja hrvatske i svjetske vojne povijesti, koja upravo kroz spomenuti način se čuva od zaborava.

Na kraju svega, moramo reči da je naša udruga, odnosno klub kako ga većina nas naziva, živo mjesto u kojemu ima uspona i padova, ulazaka i izlazaka, dobrih i loših dana ali ono najbitnije je da nas bez obzira na to zove i povezuje ljubav prema najboljem hobiju na svijetu. Stoga svi ste pozvani i dobrodošli u našu obitelj!