Odlaskom prvog kombi vozila natovarenog galerijskim stupovima i ostalom pratećom opremom, te završnim utovarom kutija sa maketama izložbenog postava „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ započela je priprema postave izložbe u Gradu Vukovaru.

Put do Vukovara obilježilo je tmurno i kišovito vrijeme, no cilj kojega smo krenuli ostvariti u cijelosti je bio pun svjetla i pozitivne energije koju smo s vremena na vrijeme dopunjavali slatkim delicijama.

Prelaskom rijeke Bosut i skorašnjim dolaskom do Vukovara, nakratko smo zastali na poznatoj željezničkoj postaji koja nas je podsjetila na dane stradanja i prekomjernog razaranja Vukovara ali isto tako i na dane mirne reintegracije i slobode za naš Vukovar.

Kratkom vožnjom kroz vidno obnovljen grad stižemo do njegovog centra i Hrvatskog doma Vukovar, mjesta u kojemu će biti od 08.-26. studenog 2021. biti postavljena naša izložba.

Nakon kraćega pregleda prostora koji nas je svojim izgledom u cijelosti oduševio, krenuli smo sa unošenjem galerijskih stupova, prateće opreme i maketarskih uradaka.

Koncepciju slaganja prostora prije donošenja završne odluke o izgledu istoga promijenili smo nekoliko puta, sve u svrhu što bolje i kvalitetnije prezentacije izložbenog sadržaja kojega ova izložba prezentira.

Završnim čišćenjem i postavom zaštitnih poklopaca završila je prva faza postave izložbe koja je nakon prve kontrole na sve nas ostavila iznimno jak utisak.

Kratkim večernjim obilaskom Vukovara, te odlaskom do obližnjega hotela u kojemu smo se smjestili, uspješno smo završili svoj radni dan u Vukovaru u iščekivanju sutrašnjega dana i otvaranja izložbe.

Jutarnja mala i kiša koje su nas dočekale nakon buđenja, nisu nam uspjele pokvariti plan obilaska grada i spomen obilježja koje smo si zadali prilikom dolaska u Vukovar, pa smo odmah prionuli provedbi zadaća i to obilaskom Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Obilazak centra potrajao je više od tri sata u sklopu kojega smo detaljno „po ne znamo koji puta“ fotografirali izložena borbena vozila, tenkove, avione i ostalu prateću opremu čime smo dodatno obogatili klupsku arhivu potrebnu pri izradi maketa na temu Domovinskog rata.

Ipak dio centra u kojemu su rekonstruirani prostori srpskih koncentracijskih logora Begejci i Stajićevo nakratko nas je zaustavio i potresao vidjevši u kojim uvjetima su boravili naši ratni zarobljenici.

Ponukani viđenim, odlučili smo posjetiti Spomen dom Ovčaru na kojoj smo odali počast svim palim i nestalim Vukovarskim braniteljima uz tihu poruku „Ovo se nikada ne smije više ponoviti ali isto tako ovo ne smijemo nikada niti zaboraviti“.

Povratkom u grad odradili smo medijske obveze koje su nas dočekale netom prije samoga otvaranja koje je prema unaprijed utvrđenom protokolarnom planu započelo u 18.00 sati.

Nakon okupljanja uzvanika i gostiju, uvodnu riječ u otvaranju ovoga događanja dala je gđa. Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma, koja se ukratko osvrnula na period prije trideset godina i stradanje Grada Vukovara ali i vrlo uspješnu postavu ove izložbe koja na jedan sasvim drugačiji način, uspješno priča i prikazuje Domovinski rat.

Kratak uvid u izložbeni postav kao i prateće priče prikazane na izložbenim panoima dao je gosp. Kristian Matas predsjednik HUVM-a, koji je svoj dio izlaganja završio porukom važnosti održavanja ovakvih i sličnih projekata kako sada u Gradu Vukovaru tako i sutra diljem Lijepe naše.

Završno izlaganje imao je gosp. Filip Sušac dogradonačelnik Grada Vukovara koji se zahvalio svim prisutnima na dolasku i davanju podrške novom sadržajnom obliku prikazivanja Domovinskog rata kao što je ova izložba.

Uz napomenu važnosti obilježavanja svih obljetnica Domovinskog rata kako u Gradu Vukovaru tako i u ostalim gradovima Republike Hrvatske, gosp. Sušac otvorio je ovu izložbu sa završnom  porukom da se uskoro vidimo i u sljedećim gradskim projektima.