Uspješan obilazak Hrvatskih gradova i mjesta, jedinstvene maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ nastavljen je 06. prosinca 2022. godine postavom iste u sklopu Zavičajnog muzeja Ozalj, na adresi, Ul. Zrinskih i Frankopana 2, 47280 Ozalj.

Iznimno atraktivan prostor muzeja, smješten u Starome gradu Ozalj, inače povijesnom sjedištu hrvatskih vlastelina, te poprištu mnogih kulturno – povijesnih događanja, ugostio je dopunjeni postav maketarske izložbe kojom nastavljamo promociju vrijednosti stečenih u Domovinskome ratu, njegovih sudionika ali i sjećanja na podnesenu žrtvu koja nam je omogućila slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo.

Uz izložene makete brojnih borbenih vozila, oklopnjaka, aviona i helikoptera, te posebnog dijela posvećenoga policijskim vozilima i opremi korištenih tijekom prvih borbenih akcija u Domovinskome ratu, nastavili smo sa izlaganjem „ratnih priča“ gradova i mjesta u kojima je izložba prethodno sudjelovala, čime pokazujemo vrijednost i zajedništvo Hrvatskog naroda iz onog drugog mjesta koje je isto tako doprinijelo ukupnom uspjehu i konačnoj pobjedi u ratu.

Uz brojne goste i posjetitelje ovoga događanja, posebnosti ugođaja svečanog otvorenja pridonijeli su učenici Glazbene škole Karlovac, Područnoga odjela Ozalj, koji su u pratnjama svojih učitelja i mentora izveli nekoliko glazbenih točaka čime su dodatno uveličali ovo događanje.

Nakon kraćega uvoda, ravnatelja muzeja gosp. Stjepana Bezjaka, okupljenim gostima obratili su se; gosp. Kristian Matas, predsjednik HUVM, gosp. Hrvoje Nekić, zamjenik glavne tajnice HZTK, te gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica Ozlja, koja je ujedno i otvorila ovo događanje.

Završetkom kratke svečanosti otvaranja izložbe, svi posjetitelji i gosti ovoga događanja obišli su ovaj uistinu jedinstveni maketarski postav, te su u zajedničkom druženju sa članova HUVM-a dobili više potrebnih informacija o tijeku stvaranja izložbenih uradaka koji su prema svemu sudeći izazvali najveće oduševljenje među najmlađim posjetiteljima koji su u pratnji svojih roditelja i učitelja obišli ovaj postav prvoga dana.

Izložbeni ostaje u Gradu Ozlju otvorena do 05. veljače 2023. godine, a isti možete obići u uredovnom vremenu Zavičajnog muzeja Ozalj.