Dio zadaće projekta „Suza za grad“ postava je maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ u Gradu Vukovaru.

Slijedom uspješno završenih dogovora sa gradskom upravom Grada Vukovara te Hrvatskim domom Vukovar, koji će biti domaćin najavljene izložbe od 08.- 26. studenog 2021. godine, u sklopu klupskih prostorija HUVM-a,…

dana 05. studenog 2021. godine pripremili smo prigodnu akademiju sa zadaćom zajedničke najave postave i otvaranja izložbe u Vukovaru koja će ujedno biti prvo događanje ovogodišnjeg programa obilježavanja 30. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

PROGRAM – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021.

Medijska najava projekta i izložbe u sklopu emisije „Dobro jutro Hrvatska“ koja se zbila upravo na dan najave provedbe akademije, bila je izvrstan uvod u istu kojoj su svoj dolazak i nazočnost potvrdili; Gradska skupština Grada Zagreba, Gradska uprava Grada Vukovara, Gradski ured za branitelje Grada Zagreba, Hrvatska zajednice tehničke kulture, predstavnici MO Gračani, DVD Zagreb, te članovi kluba autori maketarskih uradaka izložbenog postava.

Okupljanjem uzvanika u svečanoj dvorani MO Gračani, prilagođenoj trenutno važećim epidemiološkim mjerama, započeo je prigodni program akademije sa naglaskom na projekt „Suza za grad“ te postave izložbe „hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja je u prethodne tri postave ostvarila izvrsne rezultate posjećenosti.

Važnost ovoga projekta prvenstveno u vidu obilježavanja 30. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali i 30. obljetnice stvaranja Hrvatske vojske i policije kroz maketarstvo kao jednu od djelatnosti tehničke kulture koja upravo ove godine obilježava 75. godišnjicu organiziranog rada tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, naglasili su svi govornici ovoga događanja i to redom: gđa. Mirjana Štengl, predsjednica MO Gračani, gosp. Mislav Švigir, izaslanik DVD Zagreb, gđa, Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, gđa. Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Filip Sušac, dogradonačelnik Grada Vukovara i gosp. Igor Peternel, dopredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Zahvalu za sudjelovanje u provedbi ovoga projekta svim sudionicima istoga, organizatori su iskazali podjelom prigodnih zahvalnica u sklopu koje su namjerno prekršili protokolarne propise i to na način da je zadnja zahvalnica dodijeljena gosp. Nenadu Gagiću vukovarskom ratnom heroju koji je u svega dvadesetak minuta iznošenja svoga svjedočanstva i herojske borbe branitelja grada sve nas vratio u vremena koja nikada ne smiju ponoviti  ali isto tako niti zaboraviti.

Zajedničkom fotografijom sudionika akademije završen je službeni dio programa uz najavu zajedničkog druženja u Vukovaru za par dana.

Prigodni svečani domjenak kuće Puntijar upriličen za ovo događanje započeo je malom ceremonijom otvaranja šampanjca vojničkom sabljom koju je osobno vodio gosp. Zlatko Puntijar.

Uz njega, popisu uspješnih otvarača boca šampanjca upisala se i gđa. Zdenka Terek, koja je pokazala da sablja može biti učinkovita i u ženskoj ruci.

Ulaskom u klupski prostor kojega su članovi HUVM-a i IPMS Croatia isto tako prigodno uredili za ovo događanje započela je kratka prezentacija delicija pripremljenih za ovu svečanost kojima nitko od prisutnih nije mogao odoljeti.