Uzevši u ruke Revellov T55 A/AM – 1/72, u glavi mi se rodila ideja izvedbe jedne od naših 55-ica iz Domovinskog rata.

Otvorivši kutiju, te nakon pregleda dijelova koji su uistinu perfektno izvedeni, ipak sam uvidio manji problem na gusjenicama koje nažalost tipski ne odgovaraju našim 55-cama. Pomalo razočaran i onako iz „dišpeta“ odlučio sam maketu staviti na čekanje.

Svoj jad podijelio sam sa članovima kluba koji su isto tako uzeli 55-ce u nadi za izradama naših tenkova, ali nakon kukanja i jadikovanja dogovor je pao da u sljedećoj klupskoj narudžbi naručujemo ispravne gusjenice i da se tema „Domovinskog rata“ otvara u jesen.

No bez obzira na dogovor nastavili smo „kukati“ ali uz gledanje raznih fotografija i video uradaka na temu 55-ca. Slika za slikom, video za videom od dalekog istoka pa do zapada, pa onda od sjevera pa do juga zemaljske kugle, sve više i više mamilo nam je osmjehe na lica. Od klasičnih jednobojnih vrlo strogo izvedenih i minimalno opremljenih 55-ca, pa sve do nezamislivih boja i maskirnih šara uz nevjerojatne dodatke izrađene vjerojatno u nekim garažama, jednostavno su nas ostavljali bez daha.

Došavši kući, uistinu očaran viđenim, odlučio sam prije „naše 55-ce“ okušati se u dvoboju sa jednom „egzotičnom 55-com“, ali pod uvjetom da nije iz bližih susjednih zemalja, pa čak tako daleko da nije niti sa područja Europe.

Proučivši malo pomalo razna nama „egzotična“ područja i isto tako „daleke“ ratove, zapeo sam u Africi. Vidjevši fotografije Ugandskog T-55, uključenog u snage Afričke unije, u Somaliji 2015. godine, jednostavno sam se otkačio. Od silne opreme, raznih dorada, načina bojanja, pa sve do posada koje većinom čine žene, bilo mi je dovoljno da donesem odluku da je upravo to ta „egzotična 55-ca“.

Prije početka ovoga projekta napominjem da se ograđujem od bilo kakvog simpatiziranja ili propagiranja pojedinog režima ili vojnih snaga u sukobima gdje je korišten ovaj tenk, već istome pristupam isključivo sa tehničkih i maketarskih stajališta.

Pa krenimo…

T-55 GALAAD

Naziv makete: T-55 A/AM

Proizvođač: Revell

Mjerilo: 1/72

No: 03304

Izvedba makete:

Maketa je sama po sebi izvrsna. Revell je uistinu odradio super posao. Dijelovi prilikom slaganja perfektno naliježu jedan na drugoga uz minimalnu potrebnu naknadnu doradu u smislu kitanja, brušenja, skidanja srhova i sl. Izvedeni detalji isto tako su dobro izvedeni osim nekih dijelova koje maketari ionako vole mijenjati (kukice, ručkice, mrežice….)

Nakon osnovnog slaganja tijela tenka i kupole prionuo sam izradi dodatnih dijelova i opreme uz uporabu neizbježnog stirena, plastike, bakrenih i mesinganih žica i cjevčica te naravno raznih ostataka i dijelova sa drugih maketa.

Ukratko prava uživancija za slaganje, a kako je to na kraju ispalo pogledajte na slikama….