Husari spadaju u laku konjicu. Riječ “Hussarones” (Latinski, plural; mađarski: Huszár) prvi je put nađena u dokumentima iz 1432 godine u južnoj Mađarskoj iz vremena Turskih ratova. Kroz stoljeća husari su bili sastavni dio vojnih jedinica.

Husari su i jedina konjička jedinica koja je zarobila pomorsku flotu :

„Jan Willem de Winter, Nizozemac u francuskoj službi, poslan je na čelu francuskih husara kako bi osvojio lučki gradić den Helder na sjeverozapadu Nizozemske i spriječio tamošnje nizozemske brodove da otplove u britanske luke. Kada je stigao do odredišta, vidio je veliku nizozemsku flotu kako nepomično stoji u luci – more se zbog niske temperature zaledilo i zarobilo sve brodove.
Husari su pričekali da padne noć, a zatim pažljivo izjahali na led, opkolili brodove te ulovili posade na spavanju. Sve su se posade predale bez borbe. Ukupno je zaplijenjeno 14 ratnih brodova s 850 topova te nekoliko trgovačkih brodova s cijelim posadama uključujući admirala Reintjesa. Bio je to jedini slučaj u povijesti da je konjička jedinica zarobila protivničku flotu. Zaplijenjeni su brodovi otkupljeni u svibnju iste godine za 100 milijuna florena. „

Figura je od firme MasterBox i predstavlja francuskoga Husara u mjerilu 1/32 iz njihove serije Napoleonski ratovi.

U kutiji se nalazi jedan spru sa svim dijelovima da se sastavi jedna figura. Set omogućava da se maketar opredijeli za jednu od 4. ponuđene regimente (5,6,7 i 9 regimeta). Odlućio sam se za 9-tu regimentu.

Slaganje makete tj. figure i konja zahtijevalo je skidanje ostataka od lijevanja (srkovi, flash…) te pripasavanje i kitanje spojeva. Na figuri su jednino dodane uzde koje su napravljene od folije i tamiya trake. Korištene su akrilne boje za farbanje (Vallejo,Citadel i Mig). Podloga za husara je skrečana i jednostavna ali opet u njen rad uloženo je truda.

Figuru je objavio Masterbox na svojim službenim stranicama i to je ujedno i prva figura objavljena na njihovim stranicama, a da je autor rada iz Hrvatske.