Već dugo … dugo na netu nailazim na prekrasne slike iz dotičnog muzeja te je bilo pitanje samo odabira pravog trenutka za posjet. Trenutni ( trajno trenutni ) maketarski izazov na mom stolu je nekoliko T-34/85 iz dmomovinskog rata. Na njima postoje određeni detalji karakteristični za bivšu Jugoslaviju. U razgovoru u klubu došlo je do ideje kako bi te detalje bilo nabolje izmjeriti uživo.
I to je bilo to, idealni spoj ugodnog s korisnim. Niko je predložio ( ili i popustio pod mojim nagovorima … ) kako bi se zaputili u Pivku u muzej.

Pao je dogovor za nedjelju ujutro, koje uz temperaturu od -10°C i vjetar koji nosi volju za boravak na otvorenom prostoru nije baš bilo obečavajuće, što više na nekim dijelovima puta bilo je čak i vrlo neugodno….


No kako to već biva na večini naših putovanja i ovoga puta dolazi do čuda i malo po malo iza tamnih oblaka zasjalo je i sunce, te je putovanje postalo odmah ugodnije…..

 

I tako nakon dva i pol sata vožnje približili smo se svome zadanome odredištu…


Dobrodošlicu ispred muzeja zaželjeli su nam prekrasan Sherman

ali i jedna T-55-ca koja nam je blago oduzela dah…

nakon kupovine ulaznica i razgledavanja muzejske suvenirnice uslijedio je novi šok!!!!!

Lokomotiva BR-52 s dva vagona i s Boforsom prekrasno restaurirana friško pofarbana označena u skladu s vremenom upotrebe DRG ( WWII ).  Jako impresivna pojava … ludilo!!!!!

Naravno nakon toga dolazimo i do razloga svoga dolaska a to je T-34/85  s pripremom za ralicu ( dimenzje koje su me isto tako mučile ).

I sad kreće ona standardna priča, vadim metar, olovke, milimetarske papire, fotiče i još što šta i krečemo u akciju. Nakon podosta skakanja, podvlačenja, natezanja metra, skužili smo da jednostavno ruke više ne rade svoj posao. Hladnoća i prateća bedastoča u savršenoj kombinaciji sa tvrdoglavošću odradila je svoj posao…..umjesto dvoje ljudi u Pivki kraj “Tetke” stoje dva pingvina…..

Da je kojim slučajem bilo samo malo toplije, mislim da bi ostao vani još barem dva sata i u cijelosti uspio u svome naumu detaljnog crtanja svih detalja…..no to ćemo sada morati ponoviti još jednom.

Ipak hladnoća je bila jača od želje te nas je potjerala u prvu otvorenu prostoriju na vidiku…..ušavši u nju doživljavamo novi šok !!!!

Prekrasno restaurirani pregršt vozila iz WW2, gotovo sve što je bilo u arsenalu bivše države. Muzej je primjer kako bi to trebalo izgledati. Stvarno svaka im čast , skidam kapu, to je to, nezaobilazna stanica za svaku osobu koju zanimaju tenkovi i oklopna vozila. Ovdje namjerno nećemo staviti sva vozila koja su tamo, tako da se svako može ugodno iznenaditi. U dvije prostorije je stvarno impresivna zbirka artiljerije i vozila u izuzetnom stanju. Meni se učinilo kako fale samo ključevi i možemo upaliti i odvesti se u njima na poligon za gađanje…..


Sva sreća kako smo kupili karte za razgledavanje podmornice, te nas je to odvojilo od ova dva paviljona, naravno uz fotku na podsjetnik da još nismo gotovi sa istim….

No ulaskom u terći pavilijon dodatni šok……zbirka vozila vezana na domovinski rat, avijacija, podmornica…..ma jednostavno nemamo riječi….

Nakon svih šokova odlučili smo potražiti utjehu uz odlični vojnički grah i naravno domaće Laško pivo ispod njemačkog 20 mm flaka. Eto sad sam vidio kako izgleda odozdo.

Zaključak, ovo sigurno njie naš zadnji odlazak tamo. Zbirka je uistinu stvarno impresivna i jednostavno je premalo vremena za sve običi u jednome danu,

PIVKA KMALU SE BOMO VIDELI !!!