43. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem i 14. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova, održana je u terminu od 14. – 17. studenog 2018. godine u sklopu Zagrebačkog velesajma u organizaciji Saveza inovatora Zagreba pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića.

Pozivnica upućena od strane organizatora našemu klubu kao i njenim članovima koji su u proteklih par godina radili na novom „Hrvatskom maketarskom proizvodu“ nikako se ne odbija. Upravo stoga naša ekipa marljivo je pripremila i osmislila ideju prezentacije proizvoda uz obveznu prezentaciju kluba i svih njegovih dosadašnjih projekata. Par dana prije službenog početka otvaranja ove uistinu svjetski priznate i nadasve poznate manifestacije, članovi HUVM-a uputili su se put Zagrebačkog velesajma pripremiti i posložiti svoj izložbeni štand….

koji je odmah privukao pažnju prisutnih prolaznika….

Završno ušminkavanje i slaganje štanda odrađeno je na sam dan otvaranja manifestacije….

na kojemu su nam se posebno pridružili izaslanici ZZTK, inače naše matične tehničke kuće u Gradu Zagrebu.

Nakon kratkoga obraćanja organizatora i domaćina ove manifestacije…..

prisutnim gostima i posjetiteljima….

upriličen je kraći popratni kulturno umjetnički program zbora OŠ A.Šenoa koji je prigodno izveo pjesme „Serbus Zagreb“ i  „na Sleme..na Sleme“….

koji su na kraju svojih izvedbi bili pozdravljeni gromoglasnim pljeskom svih prisutnih.

Završetkom svečanoga otvaranja manifestacije, započela je četverodnevna međunarodna izložba inovacija koja je ove godine uistinu oborila sve dosadašnje rekorde kako po broju izlagača iz Republike Hrvatske tako i po broju inozemnih izlagača koji su pristigli iz čak 27 svjetskih i europskih država.

Fantastično osmišljeni i uređeni štandovi privlačili su pažnju posjetitelja ali i poslovnih partnera koji su na najmanji upit i iskazani interes dobili svu pažnju domaćina toga izloženoga štanda….

Jedan od takvih štandova bio je i štand HUVM-a koji je u četiri dana uspio privući vrlo veliki broj posjetitelja i gostiju što nas je ugodno iznenadilo.

Jedna od najposjećenijih aktivnosti bila je provedba maketarske radionice na temu „Izrada terena“ koja je ujedno bila i glavna prezentacijska točka za predstavljanje novoga maketarskog proizvoda pod nazivom „Nature in scale“.

Prezentaciju proizvoda kao i njegovih tehničkih osobina, odradili su sami autori proizvoda braća Hrvoje i Tomislav Stipanović koji su osmislili osnovni dizajn kao i način primjene istoga. Osim njih na štandu su se izmjenjivali i ostali članovi kluba koji su tijekom navedenoga vremena uspješno prezentirali HUVM, Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA, Prvi hrvatski maketarski časopis MILITARY MINIATURE, svjetsku maketarsku podružnicu IPMS CROATIA, te mnoge postignute nagrade i rezultate kluba na koje smo iznimno ponosni.

Kratke predahe između vrlo gustog rasporeda prezentacija članovi kluba potražili su na raznim mjestima, a jedno od njih bila je posjeta tradicionalnome Interliberu koji je isto tako bio prepun posjetitelja i kupaca vrlo interesantnoga štiva…..

I tako dok su neki tražili predahe na raznim mjestima, naš el-presidente nije se micao sa štanda, čak je i tamo maketario…..

Zadnji dan manifestacije u sklopu našega štanda, članovi kluba pripremili su posebnu maketarsku izložbu sa najnagrađivanijim radovima iz 2018. godine čime smo nažalost oštetili ekipu koja je otišla upravo istoga dana na maketarsko natjecanje u Ljubljanu ali praznih ruku. No postavljena izložba poslužila je posebnom iznenađenju koje nam je uslijedilo kasnije toga dana.

Upravo zadnjega dana, dogodila se neplanirana posjeta Hrvatskog premijera gosp. Andreja Plenkovića, te ministara gđe. Nine Obuljen Koržinek i gosp. Davora Božinovića ovogodišnjoj INOVI. Planirani obilazak od svega 5 minuta pretvorio se je u obilazak od punih 30 minuta gdje su isti uistinu pokazali veliko zanimanje za pojedine inovacije i proizvode.

Nakon zajedničkog slikanja sa organizatorima manifestacije…

posebnu pažnju premijera i njegove pratnje privukao je štand HUVM-a. Dolazak premijera do našega štanda, razgledanje maketarskih uradaka kao i njegovo divljenje viđenim bilo je posebno priznanje našim članovima koji su prezentirali klub na ovoj manifestaciji.

Nakon kraće prezentacije kluba i klupskih projekata, premijera smo posebno upoznali sa prvim maketarskim časopisom MILITARY MINIATURE koji je pomno prelistao i dao vrlo visoku ocjenu o viđenom proizvodu. Nakon zajedničkog slikanja sa našim članovima premijer i njegova pratnja napustili su manifestaciju.

Nakon službenog završetka manifestacije, organizator i domaćin priredio je posebno iznenađenje za sve prisutne. U večernjim satima svi izlagači bili su pozvani na svečanu dodjelu nagrada i priznanja u sklopu dvorane Globus koja je za tu prigodu bila posebno složena i uređena.

Ulaskom u dvoranu uz zvuke tamburaškog sastava koji su izvodili hrvatske tradicionalne skladbe bio je veličanstven. Dvorana sa okruglim stolovima uz binu na kojoj su bile izložene zastave svih zemalja sudionika izgledala je veličanstveno.

Ubrzo nakon popunjavanja svih predviđenih mjesta….

organizator je započeo svečanu dodjelu priznanja i posebnih nagrada koje su nas ovoga puta ugodno iznenadile. U kategoriji „Uspješnog nastupa i prezentacije proizvoda“ zlatnom medaljom nagrađen je Tomislav Stipanović iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista za proizvod „Nature in scale“.

Iznenađenje ali i oduševljenje ostalih članova kluba koji su prisustvovali ovome svečanom činu bio je neopisiv. Zadovoljstvo stvaranja ideje Hrvatskog maketarskog proizvoda ovim nastupom kao i primljenim priznanjem međunarodne sudačke komisije bilo je iznad svega.

No tom primljenom medaljom nije bio kraj veselju koje je tek slijedilo. Upravo na kraju svečanosti, organizator je odlučio podijeliti četiri najviše nagrade za uspješno sudjelovanje i prezentaciju novih inovacija. Upravo jedna od njih pod nazivom INOVA GRAND PRIX, SECOND RUNNER“ dodijeljena je proizvodu „Nature in scale“ autoru Tomislavu Stipanoviću članu Hrvatske udruge vojnih minijaturista.

Dobivanje ove nagrade ostavilo je bez teksta kako samog autora, tako i sve prisutne članove kluba koji su uistinu zastali pred tim činom.

No čestitke organizatora, članova međunarodne sudačke komisije kao i svih prisutnih članova kluba ubrzo su prekinule „osjećaj ostavljanja bez teksta“ te je ubrzo započelo zasluženo slavlje.

Na pitanje upućeno Stipsu; „Što i tko Vam je najviše pomogao u stvaranju ovoga uistinu velikoga uspjeha u maketarskome svijetu Hrvatske?“ odgovorio je ; „Ljubav prema maketarstvu i svome klubu bez kojih ovo nikada nebi napravio. Podrška članova kluba od kojih se posebno zahvaljujem predsjedniku gosp. Kristianu Matasu koji je posebno podržao odlazak kluba na ovogodišnju INOVU, svome bratu Hrcu za pomoć oko stvaranja identiteta ovoga proizvoda, te ženskom sastavu kluba koji je osmislio izgled štanda i način prezentacije istoga. Hvala i Hrvatskim braniteljima koji su mi omogućili da radim na stvaranju HRVATSKOG maketarskog proizvoda, a na što sam posebno ponosan. Hvala mojoj obitelji, a posebno supruzi Tini koja me je upoznala kao maketara i prihvatila me kao takvoga. Upravo ona je bila ta koja mi je na kraju pružila maksimalnu pomoć i dala podršku provedbi ovoga projekta koji bez nje nebi uspio.“

U ime Hrvatske udruge vojnih minijaturista posebno se zahvaljujemo organizatorima ovoga događanja koji su uistinu opravdali status svjetske manifestacije, a na čemu im posebno čestitamo. Ujedno čestitamo još jednom i našim članovima Stipsu i Hrcu na ovome uistinu izvanrednom rezultatu s čijim su uspjehom stali uz bok nekim velikim svjetskim maketarskim imenima. Ujedno Vam hvala što ste nesebično uz svoj uspjeh svugdje upisali i ime našega kluba čime je isti ponovno dobio veliko priznanje.

Dečki veliko Vam hvala i primite iskrene čestitke !!!!