Nakon više desetaka provedenih međunarodnih maketarskih radionica, a u sklopu kojih su članovi HUVM-a i IPMS Croatia vrlo uspješno prezentirali dio domaće maketarske scene na međunarodnoj razini, odlučili smo pokrenuti novi pilot projekt „Međunarodne maketarske akademije (MMA)“ sa ciljem daljnjeg pozicioniranja naše zemlje kao jedne od bitnih članica međunarodne maketarske zajednice.

MMA izvorno su osmišljene kao sadržajni prostor u sklopu kojega se na međunarodnoj sceni prezentira pojedina zemlja, sa svojim istaknutim maketarskim klubovima i udruženjima, njihovim najistaknutijim maketarskim voditeljima i instruktorima, a koji opet u sklopu navedenih akademija prezentiraju svoja nova stečena znanja i vještine te tehnike prenošenja istih djeci i mladima. Uz prezentaciju klubova, maketarskih instruktora i voditelja te primjene i uporabe novih znanja i vještina, akademije se koriste i kao vrlo važan medij za prezentaciju novih maketarskih materijala čime iste postaju vrlo interesantan prostor za stvaranje potencijalnih poslovnih aktivnosti.

Opća promocija nacionalne tehničke kulture i njenih djelatnosti, uz poticanje djece i mladih na pametno korištenje slobodnoga vremena, a sve u svrhu sticanja novih tehničkih znanja i vještina sa dodatnim naglaskom na stvaranje poslovnog okruženja u vidu prezentacija novih maketarskih materijala, bio je dovoljan povod članovima našega kluba da u terminu od 13. – 19. travnja 2019. godine organiziraju i nadasve uspješno provedu pilot projekt prve „Međunarodne maketarske akademije“.

Ovim putem posebno se zahvaljujemo Gradskoj skupštini Grada Zagreba koja je prepoznala kvalitetu i potencijal ove manifestacije, te je prihvatila pokroviteljstvo nad istom.

Pripreme klupskih prostorija za provedbu prve MMA, započele su nekoliko dana ranije, no završno (ono najbitnije) uređenje istih odrađeno dan uoči same manifestacije…..

Centralni dio manifestacije odrađen je u subotu 13. travnja 2019., a gdje je sve započelo jutarnjim okupljanjem članova i prijatelja kluba….

Ipak najviše od svega razveselio nas je dolazak najmlađih članova kluba i polaznika radionica koji su vrlo nestrpljivo očekivali početak najavljenih aktivnosti….

Nakon kraćih priprema i slaganja radnih stolova….

članovi kluba započeli su sa izvođenjem radionica koje su za potrebe ove manifestacije izvrsno pripremili ali u konačnici i odradili, a u što ćete se moći i naknadno uvjeriti. U sklopu ovoga pilot projekta određene su sljedeće radionice….

FIGURE….

ŽELJEZNIČKI MODELI….

OKLOP….

RADIONICE JUNIORI….

Posebnu pozornost u sklopu navedenih radionica imali su naši najmlađi članovi koji su u svakome trenutku imali na raspolaganju više voditelja i instruktora za sva pitanja i moguće nejasnoće….

Ulogu instruktora prihvatili su i neki od naših prijašnjih članova kluba koji su za potrebe ove manifestacije i više nego izvrsno odradili preuzete uloge…..

I dok su neki instruktori predavali, drugi su zaigrali igru „Izbaci uljeza“….

Izvrsna prezentacija novih tehnika kao i načina njihove primjene od strane naših instruktora privukle su brojne znatiželjne poglede ostalih članova kluba……

te veliku aktivnost klupskih paparazzia, još uvijek izvrsne forme….

Radnu atmosferu nakratko je prekinuo poziv na organizirani ručak za sve prisutne članove i goste ove manifestacije koji je odrađen u aranžmanu XXL Grill-a kojemu se ovim putem posebno zahvaljujemo za izvrsno pripremljenu i serviranu hranu….

Završetkom ručka, nastavljen je rad u radionicama koje su ujedno iskorištene za završne pripreme radova članova kluba koji će 27. i 28. travnja 2019. godine u sklopu MOSONSHOW-a jednog od najvećih europskih maketarskih natjecanja braniti boje svoga kluba.

Tjedne „Maketarske radionice“ odrađene su u terminu od 15. – 19. travnja 2019. godine u sklopu klupskih radionica gdje smo okupili više od 20 polaznika koji su obradili svih 5 najavljenih maketarsko modelarskih cjelina kojima smo vrlo uspješno zaokružili zadani ciklus zadaća Međunarodne maketarske akademije. Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo MiG Ammo team-u iz Kraljevine Španjolske…

koji nam je za potrebe provedbe prve MMA osigurao dodatne količine specijaliziranog maketarskog alata i pribora…

Završna izložba radova, odnosno treća faza projekta zamišljena je kao sadržajni prostor prezentacije radova koje su polaznici prve MMA odradili u tjednom projektu „Maketarskih radionica“. Na pitanja „Koliko je navedeni projekt bio potreban?“ i „Koliko je uspješna provedba istoga?“ ovoga puta mogućnost odgovora ostavljamo isključivo svima Vama, kojima se ujedno zahvaljujemo na čitanju ovoga izvješća i razgledavanju izložbe radova…..

Avijacija…

MiG 21 Eritreja

MiG 21 Etijopija

Oklop….

Panther Ausf. F

Panther Ausf.G

Panzer I. w pak 40

T 34/85

Oklopni vagon

T34/85 – LIBERTAS

Plovila

SMS Prinz Eugen

Diorame

Model kućice

Hmmm was jetzt?

Željeznička stanica

SF i WIF

T 55

Jerry can

Do ponovnog zajedničkog druženja pozdrav od članova HUVM-a i IPMS Croatia.