Ovogodišnji šesti po redu „Otvoreni dani HUVM-a“ održali su se u terminu od 11. – 17. prosinca 2017. godine a čime smo nastavili prošlogodišnju tradiciju sedmodnevnog održavanja manifestacije. Pokroviteljstvo nad ovogodišnjom manifestacijom prihvatila je Gradska Skupština grada Zagreba kojoj se i ovim putem još jednom zahvaljujemo na velikoj pomoći oko organizacije i provedbe ove sada već uistinu tradicionalne manifestacije.

Višednevno održavanje „Otvorenih dana udruge“ najbolje su prihvatila djeca i mladi, koji su kroz našu ovogodišnju temu „Maketarske radionice za djecu i mlade“ u cijelosti mogli uživati u raznim tehničkim disciplinama kao i njihovim praktičnim primjenama.

U sklopu najavljene teme, naši članovi udruge pripremili su rad u tri maketarske škole i to;

 • Maketarska škola – JUNIOR
 • Maketarska škola – SENIOR
 • Napredna maketarska škola

a kroz koje je u sklopu ovogodišnjih otvorenih dana prošlo  više od 50 djece i mladih te više od 30 odraslih osoba.

Novitet ovogodišnjih maketarskih radionica bio je povećani broj polaznika uzrasta 5.-8. razreda osnovne škole, a što nas je posebno iznenadilo. Na upit o mogućnosti proširenja radionica sa temom „Izrada prigodnih ukrasa“ a s kojima su se djeca srela kroz svoje likovne radionice u školi, naše instruktorice su vrlo brzo i pozitivno odgovorile sa pripremom traženih radionica.

Na zatraženu temu vrlo smo brzo pribavili potrebni materijala i pribor te su djeca u samo četiri  dana uspješno složila nekoliko desetaka vrlo atraktivnih ukrasa koje su nam i prezentirali na završnoj centralnoj priredbi u subotu 16. prosinca 2017. godine.

Završni radovi (šminkanje radova) odrađeno je u petak 15. prosinca kada su ujedno članovi organizatora iskoristili vrijeme za uređenje prostora predviđenog za odvijanje centralne manifestacije.

Centralna manifestacija tradicionalno je održana u subotu 16. prosinca 2017. godine u sklopu koje su osim članova HUVM-a i IPMS Croatia sudjelovali i brojni članovi iz sljedećih udruga;

 • Zadruga Trsek iz OŠ Gračani
 • Mali misionari iz župe sv. Mihalja Gračani
 • ULJUP BELLA
 • DVD Gračani
 • Udruga za očuvanje običaja Falaček Gračana

Nakon vrlo uspješnih prezentacija svojih djelatnosti ali i postignutih rezultata u 2017. godini…

posebno iznenađenje svim okupljenima pripremili su predstavnici udruge Falaček Gračana, koji su nakon kraćega igrokaza na temu “O kakva to svetlost” uz pratnju tamburaškog sastava iz Gračana i otpjevali spomenutu tradicionalnu pjesmu kojom se upravo na današnji dan započinje tradicija dočeka Božićnog slavlja u Hrvata.

Nakon toga, svim okupljenim sudionicima ovogodišnjih 6. “Otvorenih vrata udruge”, sa par prigodnih riječi obratili su se:

 • gosp. Slavko Borac – Gradski ured za obrazovanje i sport
 • gosp. Marko Kravar – Zagrebačka zajednica tehničke kulture
 • gosp. Branimir Novak – DVD Gračani
 • gosp. Marijan Kos – predsjenik MO Gračani
 • gđa. Nataša Gjuran – ravnateljica OŠ Gračani
 • gosp. Krisian Matas – predsjednik HUVM-a

Svim prisutnima zaželjeli su puno sreće u daljnjemu radu te naravno postizanje novih uspješnih rezultata kojih u 2017. godini nije manjkalo.

Zajedničko druženje okupljenih sudionika i gostiju nastavljeno je uz prigodni domjenak na kojemu su još jednom svi prisutni međusobno si zaželjeli puno uspjeha u novoj 2018. godini uz želju za ponovnim zajedničkim druženjem na godinu.

Poslijepodnevni sati ostali su rezervirani za članove udruge i prijatelje kluba koji su uz maketarske radionice i beskonačne maketarske razgovore dočekali i sitne sate.

Nedjela 17. prosinca 2017. godine kao i svaki puta do sada u proteklih pet godina, isključivo je rezervirana za svetu misu kao i obilazak spomen ploče palim hrvatskim vojnicima iz Gračana u I. svjetskom ratu.

Nakon obilaska spomen ploče predstavnici udruga iz Gračana dogovorili su posebnu pripremu programa za sljedeću godinu kada će se na svjetskoj razini obilježiti 100-ta obljetnica kraja I. svjetskog rata, a u kojoj će naši članovi posebno sudjelovati i sa pripremom velike izložbe na spomenutu temu.