Okupljeni zajedničkim ciljem u vidu tradicionalnog okupljanja i druženja sa djecom, mladima i ostalim građanima našega kvarta kroz maketarsko modelarske radionice, škole i prateće izložbe, članovi HUVM-a i ove godine uspješno su organizirali i proveli svoje sada već VIII. Otvorene dane udruge, u periodu od 09. – 15. prosinca 2019. godine, koji su prema broju sudionika i gostiju bili najveći do sada.

Proširenjem osnovnog sadržaja manifestacije, uvođenjem zadane teme događanja koja je ove godine bila „Međunarodna škola tehničkih vještina“ dodatno smo obogatili ovogodišnje događanje, na koje smo s obzirom na postignute rezultate, posebno ponosni.

Uz organizatora Hrvatsku udrugu vojnih minijaturista i IPMS Croatia, te suorganizatora Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba, u ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su;

  • OŠ Gračani,
  • I. tehnička škola Tesla,
  • Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu,
  • Tehnički muzej Nikola Tesla,
  • Hrvatska zajednica tehničke kulture,
  • MO Gračani.

Cjelokupna  manifestacija odrađena je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i njenog predsjednika prof.dr.sc. Drage Prgometa dr.med. koji je osobno prisustvovao na završnoj ceremoniji otvorenih dana. Ovom prilikom još jednom se zahvaljujemo Gradskoj skupštini Grada Zagreba i njenom predsjedniku gosp. Dragi Prgometu, koji su nam u cijelosti od prvoga dana iznošenja ideje ovogodišnje manifestacije pa sve do njene realizacije bili na stalnom raspolaganju u vidu pružanja infrastrukturne podrške te pomoći oko provedbe zadaća iste.

Doradom osnove programske sheme događanja, kao i zadavanjem jasne teme i okvira prezentacijskog djelovanja, manifestacija „Otvorenih dana“ uspješno je promijenila svoj osnovni zadani koncept, te je iz isključivo izložbene manifestacije postala izložbeno edukativna manifestacija, što se posebno ove godine pokazalo kao izvrsna programska platforma koja je prema prvim rezultatima ispitivanja sudionika ocijenjena ocjenom izvrstan.

Uključivanjem domaćih škola, djece i mladih sudionika istih, te njihovih predavača i instruktora, uz sudjelovanje inozemnih gostiju sudionika ove manifestacije, zadana tema „Međunarodne škole tehničkih vještina“ isto tako u cijelosti je opravdala svoju osnovnu zadaću a to je međusobno prenošenje stečenoga znanja i pratećih vještina uključivo međunarodna promocija tehničke kulture i njenih djelatnosti.

Provedba VIII. Otvorenih dana HUVM-a, započela je trodnevnim druženjem članova udruge (od 09.-12.prosinca 2019. godine) i to sa najmlađim članovima naših maketarsko modelarskih radionica koji su u svakodnevnom trajanju od 17.00 – 22.00 sata, izrađivali svoje makete uz stručno vodstvo instruktora i voditelja škola. Osim rada sa djecom i mladima, članovi udruge otvorili su za javnost prigodnu izložbu ovogodišnjih najboljih maketarskih radova koji su uspješno osvojili preko 40 medalja, priznanja i posebnih nagrada. Uz spomenute radionice sa najmlađima, prateću izložbu i predavanja, članovi udruge dio vremena proveli su i sami za radnim stolovima sa svojim radovima, ali isto tako i na međusobnim prezentacijama i primjenama nove opreme i alata.

Četvrtog dana manifestacije (četvrtak 12. prosinca 2019. godine) pridružili su nam se dragi gosti iz dviju prijateljskih osnovnih škola: OŠ Matija Gubec iz Tavankuta, te OŠ Emilija Ostojić iz  Požege. Prijem i doček gostiju odrađen je u sklopu OŠ Gračani čija su djeca i profesori pod vodstvom ravnatelja OŠ Gračani, gosp. Daliborom Dedićem prof. izveli prigodni kulturno umjetnički program koji je obilovao prekrasnim recitacijama, pjesmom i plesom, a koje su dopunili i sami gosti uključivanjem u iste.

Nakon prigodnoga ručka i zaslužene pauze, uslijedio je radni dio „Međunarodne škole tehničkih vještina“ gdje su djeca i mladi kroz pripremljene vježbe i zadatke u informatičkom kabinetu i kabinetu tehničke kulture uspješno prenijeli međusobna znanja i prateće vještine uz budnu pažnju svojih profesora i instruktora. Upravo ovakav način rada gdje su djeca, djeci prenosila znanja i moguće načine rješavanja postavljenih zadaća, zadana tema „Međunarodne škole tehničkih vještina“ u cijelosti je uspješno položila svoj ispit kojim smo dokazali za tehnika i tehnički jezici ne poznaju nikakva ljudska ograničenja i granice, što je osnovna zadaća ovoga projekta.

Završetkom postavljenih zadataka, te dobivanjem njihovih rješenja, izvršena je valorizacija istih koja je od strane svih sudionika ocijenjena izvrsnom.

Večernji dio programa odrađen je u sklopu „Pučke škole Gračani“ gdje su gosti imali priliku posjetiti „Zavičajni muzej“ kojega je posebno za ovu priliku otvorio i kroz njega proveo predsjednik MO Gračani g. Marijan Kos kojemu se isto tako ovom prilikom posebno zahvaljujemo.

Nakon „Zavičajnoga muzeja“ gosti su posjetili klupske prostorije HUVM-a gdje su im članovi kluba ukratko prezentirali povijest kluba i njegove najveće postignute rezultate ali i ono na što smo najviše ponosni, klupska vitrina prepuna maketarskih radova naših članova.

Prigodnim toplim pizza zalogajima te razgledavanjem maketa, knjiga i časopisa uspješno je završio četvrti dan Otvorenih dana udruge i prvi dan Međunarodne škole tehničkih vještina.

Petak 13. prosinca 2019. godine, u rasporedu događanja bio je rezerviran za obilazak tehničkih institucija i muzeja. Prvi na redu bio je Fakultet strojarstva i brodogradnje koji nam je pripremio obilazak pet atraktivnih katedri i njihovih pratećih laboratorija. U sklopu istih, renomirani profesori i njihovi asistenti izvršili su prezentaciju najnovijih materijala i opreme koja je vrlo ugodno iznenadila sve sudionike ovoga nadasve korisnog i edukativnog obilaska. Ovim putem zahvaljujemo se svim profesorima, docentima i asistentima, posebno dekanu fakulteta prof.dr.sc. Dubravku Majetiću koji su nam omogućili ovaj prekrasan posjet za pamćenje.

Završetkom posjete FSB-u, uputili smo se put Hrvatske zajednice tehničke kulture, gdje nas je dočekalo kompletno rukovodstvo zajednice na čelu sa gđom. Zdenkom Terek, glavnom tajnicom. Nakon kraće prezentacije zadaća i ciljeva zajednice te njenih djelatnosti kroz pripadajuće saveze i udruge tehničke kulture, svim prisutnim gostima ove posjete bili su podijeljeni mali promotivni pokloni, a koje su izradili za ovu prigodnu posjetu upravi mladi polaznici radionica HZTK-e.

Nakon obilaska HZTK-e, prije odlaska do Tehničkog muzeja sudionici su se okrijepili u obližnjoj Pivnici Medvedgrad.

Tehnički muzej Nikola Tesla ostavljen je kao „šećer na kraju“ čijem posjetu su se razveselili ne samo djeca i mladi već i starija pratnja. Planirani obilazak od rudnika do planetarija odrađena je pod stručnim vodstvom voditelja muzeja koji su nadasve stručno i profesionalno odradili svoj posao.

Prije odlaska do hotela na zasluženi odmor, organizatori događanja počastili su svoje drage goste i prijatelje obilaskom „adventskih štandova“ u centru grada. Na štandu interesantnog naziva „Hupser“ vidno umorna ali nadasve zadovoljna ekipa u organizaciji vlasnika istoga gosp. Marka Kravara dobila je „Adventski slijed“ tradicionalnih delicija.

Zadnji radni dan aktivnosti VIII. Otvorenih dana HUVM-a i I. Međunarodne škole tehničkih vještina odrađen je u subotu 14. prosinca 2019. godine u klupskim prostorijama HUVM-a.

Članovi kluba za spomenutu manifestaciju pripremili su čak četiri vrlo atraktivne maketarske radionice pod vodstvima Nikole Kolareka – MIG Ammo….

Filipa Kovačeca – War game hobby….

Zvonimira Mikše – Diorame i tereni….

te Vlade Hemzačeka i Ivice Šuškovića – Makete i modeli….

U prvome dijelu spomenutih radionica djeca sudionici sudjelovali su u prezentacijama izrade, bojanja i postarivanja modela, nakon dobivenih osnovnih uputa i sami su se okušali u izradi svojih maketarskih uradaka.

Ove godine bogatu ponudu dodatno su dopunili učenici I. tehničke škole Tesla pod vodstvom gosp. Gorana Ecimovića prof. koji su izvršili kvalitetnu prezentaciju svoje škole i njenih djelatnosti.

Rani popodnevni sati bili su rezervirani sa svečani dio manifestacije gdje su sudionici iste izmijenili riječi međusobne zahvale i podrške radu ovoga projekta. U završnoj manifestaciji sudjelovali su; ravnatelj OŠ Gračani gosp. Dalibor Dedić prof., ravnateljica OŠ Matija Gubec – Tavankut gđa. Stanislava Stantić Prčić prof., ravnateljica OŠ Emilija Ostojić – Požega gđa. Mirjana Vasilijević prof., gđa. Verica Bogičević predsjednica skupštine općine Požega, gosp. Marijan Kos predsjednik MO Gračani, gosp. Mladen Sabljić vijećnik MO Gračani, gosp. Marko Kravar predstavnik ZZTK-e, gđa. Zdenka Terek glavna tajnica HZTK-e, gosp. Hrvoje Nekić glavni koordinator projekata HZTK-e, gđa. Ružica Kamenjašević članica UO HZTK-e, gosp. Josip Troha glavni koordinator manifestacije.

Nakon prigodnih riječi organizatora i suorganizatora manifestacije te spomenutih uzvanika i gostiju koji su podijelili prigodne poklone uzvanicima, završno obraćanje imao je prof.dr.sc. Drago Prgomet dr.med. predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba koji je nakon vrlo lijepih i nadasve pohvalnih riječi o provedenome projektu, podijelio prigodne zahvalnice sudionicima istoga.

Završno druženje svih prisutnih gostiju i uzvanika završilo je prigodnim Božićnim domjenkom uz prigodne čestitke za nadolazeće blagdane te obećanja za skorašnjim novim projektima i druženjima.

Završno večernje druženje sa našim najmlađim gostima završili smo obilaskom “Adventa u Zagrebu” i posjetom popularnom Mc Donald’s-u….

Zadnji dan manifestacije ostao je tradicionalno posvećen isključivo mještanima Gračana koji su tijekom nedjelje 15. prosinca mogli obići klupske prostorije HUVM-a u kojima je bila postavljena prigodna maketarska izložba članova kluba.

Iskrene čestitke cijeloj ekipi HUVM-a za izvrsno pripremljen i odrađen posao , te posebna zahvala svim sudionicima ovoga događanja !