Tradicionalno „prvo godišnje“ inozemno natjecanje za HUVM u zadnjih par godina bilo je rezervirano za Go Modelling – Vienna u organizaciji IPMS Austria, no nakon klupskog dogovora, te naravno želje za otkrivanjem novih maketarskih odredišta, odluka je pala na STEMOT – Wettmannstatten u organizaciji Modellbauclub „Die Steirer“ Austria.

Da nismo pogriješili u odabiru nove destinacije možete sami procijeniti……

Dvodnevnu avanturu započeli smo zajedničkim ranojutarnjim okupljanjem na parkingu „King Crossa“…..

Završnom provjerom upakiranih maketa i opreme od strane našega el presidentea….

te konačnog smještanja i razmještanja po vozilu…..

uz nezaobilaznu maskotu ovogodišnjih putovanja……

krećemo put Wettmannstattena.

Nakon svega par sati vožnje u vrlo ugodnom društvu naše stalne suputnice „Nives“ koja nas je i ovoga puta iznenadila poznavanjem austrijskih puteva, te naravno puno smijeha i zabave, stižemo do našega odredišta……

Ulaskom u dvoranu, uz vrlo ugodan i nadasve prijateljski prijem domaćina, članovi kluba započinju sa slaganjem izložbenog štanda….

Uz maketarske uratke, tradicionalno slažemo i promotivni materijal Turističke zajednice Grada Zagreba kojega uvijek nosimo na sva međunarodna događanja, te ga koristimo za promociju Grada Zagreba…..

Završetkom slaganja štanda i fotografiranje naših „šefica“….

muški dio ekipe koristi vrijeme za male popravke i prijave natjecateljskih radova…..

Prije obveznog „Shoppinga“ odlučili smo detaljno razgledati manifestaciju…

koja nas je iznenadila po broju radova u izložbenom dijelu….

Prema informaciji organizatora, u dvorani je bilo izloženo preko 800 komada radova od čega je preko polovice radova bilo izrađeno od papira. Upravo ta nova tehnika, za naše pojmove, u cijelosti nas je ostavila bez teksta kada smo započeli sa razgledanjem tih izložbenih uradaka…..

Za lakše shvaćanje papirnate tehnike pobrinuli su se organizatori, postavkom nekoliko različitih radionica na kojima smo proveli neko vrijeme……

Prva pauza, a prije obveznog „shoppinga“ koji je isto tako dio tradicije, odrađena je u obližnjem kafiću u kojemu smo sreli drage nam prijatelje iz Slovenije…….

Povratkom u dvoranu započelo je vrijeme za shopping i to na nekoliko raznih štandova koji su bez obzira na mali broj istih opet imali dovoljno stvari „koje nam baš trebaju“……

Svako naše putovanje mora obilježiti neko iznenađenje, a za što se ovoga puta pobrinula naša Kobra. Nakon pohoda na radionice papirnatih modela, odlučila je krenuti korak dalje. Obišavši desetke kutija sa papirnatim modelima….

odlučila je „otprti šatoflin“ …….

Koliko je potrošila ??????….pa pogledajte izraz njenog Vladeka…..

Naravno nije ona jedina kaj je trošila, bilo je tu i nas ostalih koji smo se spucali…..

Detaljniji pregled ulova odrađen je, a kako to već nalažu običaji, u večernjim satima u sklopu našega smještaja……i sad dok su neki samo gledali…..

drugi su čvrsto zaspali….

a treći pak bili iznimno vrijedni…..

El presidente je u svega par sati dovršio maketu…..falila je samo boja da ga se prijavi čak i na ovo natjecanje.

Buđenje u iznimno hladnom Wettmannstattenu (-4°) odrađeno je u 07.00…..

Razlog ranom ustajanju bio je dogovor, da se do Graza ode vlakom na kojega nikako ne smijemo zakasniti. I tako nakon brzinskog pospremanja, povratka do mjesta natjecanja na kojemu se ukratko informiramo o predviđenom vremenu proglašenja, krećemo put željezničke stanice. Organizirano i u redu stojimo i čekamo na peronu 1…neki brzi vlak stiže, ali na peron 3, stoji svega 30 sekundi, zatvara vrata i odlazi brzinom munje…..

Pogled prema displeju….

zaključak…..“što je bilo bilo je“ sljedeći vlak za Graz ide tek iza podneva…….

Sreća što je samoposlužni aparat bio blizu…..

Do Graza se ipak otišlo, ali autom. Uz pomoć naše „Nives“ koja je ponovno pokazala svoje znanje, ponovno u svega pola sata, stižemo do našega odredišta. El presidente, vidno oduševljen znanjem naše Nives, odlučio je povjeriti joj i navođenje do centra grada…..

Usput smo iskoristili prekrasan sunčan dan za razgledavanje i naravno fotografiranje kako prekrasnih zgrada…

tako i nezaobilazne austrijske modne kolekcije….

ali i trenutne mode po gradu…..

Dolaskom do Kunsthaus Graz…..

ekipa je odlučila malo predahnuti……

Završetkom pauze i nabavkom potrebnih suvenira krenuli smo put staroga grada……

no dolaskom do pod isti, i shvativši da nema uspinjače…….najviša točka do koje smo se odlučili popeti bio je prvi vidikovac…..

Odluka za daljnje razgledavanje pala je na donji grad……

Povratkom prema centru, Nives nas je navodila na neke od nezaobilaznih lokacija, među kojima je bio srećom ipak zatvoren dućan……

Ali Nives ne posustaje. Ponovno iznenađuje i navodi nas na popularni „Manner“ svega par sto metara dalje. Naravno nije nam puno trebalo…….

Povratak do auta nismo prepustili Nives, a sve zbog straha da bi nas ponovno mogla nagnati u grijeh, stoga smo krenuli prema lokaciji parkinga prema sjećanju……naravno uz male pauze za fotografiranje……

i nezaobilaznu kavu i krafne…….

Povratkom u Wettmannstatten, odradili smo još jedan krug razgledavanja natjecateljskih radova…..

radova “posebnih kategorija”……

i radova specijalnih kategorija koji su uistinu plijenili pažnju…..

Uz pozivanje klubova i trgovaca za posjet i sudjelovanje na ovogodišnjoj CRNOJ KRALJICI u mjesecu rujnu, te razmjenom podataka i promotivnih poklona……

došlo je vrijeme proglašenja…..

koje nas je baš ugodno iznenadilo. Članovi kluba osvojili su 6 odličja i to;

Zlatne medalje; Kristian Matas – Tasma, Branimir Veličković – Kum i Tomislav Stipanović – Stips,

Srebrne medalje; Vlado Hemzaček – Hemza i Tomislav Stipanović – Stips,

Brončana medalja; Tomislav Stipanović – Stips.

EKIPA ČESTITAMO !!!!

Pakiranjem maketa, srdačnim pozdravljanjem sa organizatorima i predstavnicima klubova uz čestitke za izvrsno organiziranu i odrađenu manifestaciju uz obećanje za ponovnim dolaskom na godinu, vidno umorna ali prije svega zadovoljna ekipa članova HUVM-a krenula je put Zagreba……uz slatke delicije….