Došao je i taj dan!!!

Nakon više mjesečnih priprema, kontaktiranja brojnih sponzora i donatora, pisanja pozivnih pisama našim dragim trgovcima i naravno konačnim dogovaranjima sa klubovima prijateljima oko postave izložbenih štandova te dvodnevnim završnim pripremama oko slaganja prostora za natjecanje, 12. Zagrebački kup CRNA KRALJICA 2017, otvorio je svoja vrata u 08.00 sati.

Dogovorenom taktikom i podjelom rasporeda od dan ranije, ekipe organizatora zauzele su svoja radna mjesta, no kako to uvijek biva pa tako i ove godine trebalo nam je pola sata za potpuno uhodavanje. Male ali slatke nespretnosti kao i prvi dobronamjerni komentari natjecatelja i posjetitelja razbudile su ekipu koja je nakon par minuta pokrenula mašineriju u skladu sa izrekom „Točni kao Švicarski sat“.

Prijave koje su besprijekorno funkcionirale, slale su u dvoranu natjecatelje u velikom broju koji su žurno uz pomoć sudaca/redara započeli sa slaganjem svojih radova na natjecateljskim stolovima.

Odmah uz njih počeli su stizati i izložbeni radovi dragih nam kolega i prijatelja kluba kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva….

od čega nam je posebno drago sudjelovanje i dvaju IPMS-ova i to iz Austrije i Mađarske…

Užurbano ali prije svega pedantno i tiho slaganje maketarskih uradaka nakratko je poremetio ulazak trgovaca i kolega sa maketarskim buvljakom….

koji su iza sebe i svojih silnih kutija imali ogroman broj maketara i znatiželjnika s vječitim pitanjima; A što je to u onoj kutiji ???, Ima li novih stvari ??? Jeste li možda …..??? i tako do u nedogled. No osmjesi na licima i zadovoljni izgledi maketara otkrili su da u dvorani vlada veliko zadovoljstvo i sreća što je ustvari bit cijele priče.

Oko 10.00 sati i prvoga prebrojavanja radova kojih je do tada bilo 252 na natjecateljskim stolovima i preko 200 komada na izložbenim stolovima davala je do znanja da bi ovo mogla biti jedna od uspješnijih CK do sada.

Osim u dvorani, nevjerojatna ali vrlo organizirana gužva vladala je i u ulaznom prostoru škole kojega su popunili dragi kolege iz klubova prijatelja ali i po prvi puta novi izlagači koji su svojim radovima plijenili pažnju kako natjecatelja i izlagača tako i svih posjetitelja kojih uistinu nije manjkalo.

U 11.00 sati završeno je drugo prebrojavanje natjecateljski i izložbenih stolova, a brojka koja je došla do prijemnog stola bila je; natjecateljskih radova 358, Izložbenih radova bez predvorja 255.

Navedene brojke bile su najveća nagrada organizatorima koji su ponovno bili na putu potvrde CRNE KRALJICE kao najvećeg i najbolje organiziranog međunarodnog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Ranijim dolaskom službenog izaslanstva Gradske skupštine Grada Zagreba predvođene njenim predsjednikom g. Andrijom Mikulićem dr.sc. započelo je razgledavanje manifestacije.

Oduševljenje povećanim brojem izlagača, trgovaca ali i naravno ponuđenim programom nije mogao sakriti niti g. Mikulić koji je u jednom trenutku kazao; „Vama će uskoro i ovaj prostor postati premali. Morati ćemo zajedno razmisliti kuda ovo preseliti.“

Ulaskom u dvoranu, te količinom ljudi kao i kompletnog broja natjecateljskih i izložbenih uradaka predsjednik je samo još jednom potvrdio misao sa gornjeg kata; „Uistinu ste premašili sva očekivanja, ovo postaje premalo, čestitam Vam“.

Okupljanjem uzvanika u 11.30 sati, te toniranjem Hrvatske i Europske himne i odavanjem počasti minutom šutnje svim palim Hrvatskim braniteljima započela je manifestacija otvaranja 12. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2017. Nakon kraćeg pozdravnog govora organizatora uslijedili su pozdravi g. Božidara Bilafera prof. ravnatelja OŠ Matko Laginja, gosp. Jadranka Baturića predsjednika ZZTK, g. Borje Dopica predstavnika veleposlanstva Kraljevine Španjolske, g. Miguela Jimnezea, AMMO team, i gđe. Ane Stavljenić Rukavina prof.dr.sc. izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba.

Na kraju pozdravnih govora cjelokupnom skupu obratio se je g. Andrija Mikulić dr.sc. predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba…

koji je nakon pozdrava i izražavanja dobrodošlice prisutnima, i isticanja rezultata Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA, te pohvala na račun organizatora, završio svoje obraćanje a prije samoga proglašenja otvaranja kupa riječima;

“Iznimno cijenim silan trud i rad s djecom predstavnika ove udruge koji ih uče vještinama i načinima razvijanja motoričkih sposobnosti. To djeci ostaje za života u svim situacijama, bilo vezano za njihov obrazovni ciklus, bilo što se tiče snalaženja u životnim situacijama.”

Završnim obilaskom dvorane i pozdravljanja sa okupljenima izaslanstvo skupštine Grada Zagreba zahvalilo se je na primanju i krenulo je u odradu svojih daljnjih dnevnih obveza.

Nakon protokola otvaranja gužva i žamor u dvorani ponovno su zauzeli prvo mjesto…

te je uz poziv sucima za okupljanje natjecanje u pravom smislu riječi započelo.

Vrlo veliki broj kvalitetnih radova kojih je do trenutka početka suđenja bio 376 komada zadavao je u nekim kategorijama velike „glavobolje“ sucima koji su morali i u nekoliko navrata ponovno pregledavati iste jer veći broj radova konkurirao je za prva tri mjesta.

Osim toga suci su u malim pauzama komentirali kako je CK uistinu prerasla lokalni nivo ocjenjivanja i nagrađivanja i bilo bi dobro da organizatori razmisle o Mosonskom načinu suđenja i nagrađivanja jer CK ima za to dovoljno prostora.

Umorni i vidno izmoreni suci ali i svi natjecatelji i gosti natjecanja pozvani su iza 13.30 sati na tradicionalni ručak na kojemu se poslužuje „Vojnički grah“ koji je i ove godine dobio posebne pohvale svih prisutnih. Dvjesto porcija koje su nam kao i obično priredile jake kuharske snage MUP-a i kojima se ovim putem posebno zahvaljujemo, nestalo je za manje od dva sata a što je dokaz stalne kvalitete ponuđenoga. No sam grah bez izvrsne ponude pića ne bi bio potpun.

Za kompletnost ponude pobrinuli su se naši stalni prijatelji i sponzori „Zgarebačka pivovara – Ožujsko pivo“, „Atlantic group – Cocta“ i „Jamnica – Jana“ i „Nestle adriatic – Nescafe“. Ovim putem veliko hvala svima.

Po završetku ruča i prijeko potrebne okrijepe krenula je završna faza suđenja kao i odabir najboljih radova u posebnim, specijalnim i jubilarnim kategorijama ali isto tako i najbolje od najboljih u kategorijama; Best of junior, Best of HUVM i Best of Show.

U intermecu obrade podataka i ispisivanju i slaganju pobjednika po prvi puta naše natjecanje pripremilo je u suradnji sa našim gostom tako dugo očekivanu maketarsku radionicu koja je opet bila posebna po tome što je prvi puta u svijetu izvedena u živo. Tako je Grad Zagreb i Republika Hrvatska uistinu punih 2,5 sati bila centar maketarskog svijeta a na što smo posebno ponosni. Naravno veliko hvala našem dragom prijatelju g. Miguelu Jimenezu ali i njegovom pratitelju g. Ignaciu Ibanezu koji su vrhunski odradili i isprezentirali AMMO spektakl iz Zagreba.

Oko 16.30 sati novo iznenađenje, ekipa iz obrade podataka javlja da je sve gotovo i da možemo započeti sa proglašenjem.

Prvi puta u 12 godina postojanja CK proglašenje je bilo gotovo pola sata ranije. Uistinu posebna CK po mnogo čemu. No kako je proglašenje najavljeno tek za 17.00 sati ovu polusatnu vremensku rupu iskoristili smo za pregleda radova zajedno sa g. Jimenezom koji je odlučio upravo na ovoj CK podijeliti svoje tri posebne nagrade za najbolji weathering.

Nakon vrlo teškog odabira u uži izbor ušlo je 5 radova koje je g. Jimenez procijenio kao vrhunske radove koje će vrlo rado nagraditi svojim nagradama.

Blaga nervoza i pozitivan naboj ispunili su dvoranu što je dalo do znanja da je došlo vrijeme proglašenja pobjednika.

Nakon gotovo pola sata čitanja i prozivanja pobjednika koji su ove godine dolazili iz mnogo zemalja i mnogih klubova te podjele osnovnog nagradnog fonda…

došlo je vrijeme za proglašenje najboljih od najboljih, no prije toga prednost smo dali g. Jimenezu da proglasi troje najboljih za nagrade AMMO Mig. Nakon malog uvoda i stvaranja pozitivne nervoze pročitani su sljedeći;

Matija Lisec,Damir Kuterovac i Andrija Kuzmanić. Sva trojca Hrvatskih maketara što je znak da smo uistinu postali mala maketarska velesila.

MOMCI ČESTITAMO !!!

Po završetku proglašenja najboljih u AMMO MIG konkurenciji proglašeni su i osvajači najjačih nagrada i to;

Best of Junior „Nagrada Ivan Špiljak“ – Tomaž Žugec – Tamya Enzo Ferrari

Best of HUVM – Hrvoje Stipanović – Tetanus project

Best of show “Nagrada Boris Šprem“ – Žiga Bric – Mustang GT 350 H

Završnim kratkim pozdravnim govorom te naravno nezaobilaznim slikanjem svih pobjednika završio je 12. Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA 2017.

Još jednom Hvala Vam svima i do prvog sljedećeg zajedničkog druženja,

Pozdrav od HUVM-a & IPMS-a Croatia