Naziv rada; Kübelwagen-DAK Tunis 1943

Kategorija; Diorame i vinjete

Mjerilo; 1/72

Priču ovoga rada smjestio sam u vruće dijelove sjeverno afričke kamene pustinje u području Mareth line u Tunisu 43′ godine.

Centralni dio priče prerađeno je sanitetsko vozilo. Isto sam izradio prema originalnim fotografijama Kübela s toga područja koji me je u cijelosti oduševio svojim izgledom. Kako istoga nema u prodaji kao takvoga, odlučio sam se za jednu malo jaču samogradnju uz jedini dodatak pustinjskih balon guma koje su izrađene od resina.

Sam rad na vozilu iziskivao je malo više vremena i truda s obzirom da je isto veličine svega 3 cm2 pa je za izradu detalja ali i dijelova koji se nažalost na slikama ne vide potrebno puno više vještine ali i strpljenja.

Nosače bolničkih nosila kao i sama nosila izradio sam od spruova i papirnatih maramica spojene tehnikom kaširanja. Istom tehnikom odradio sam i ležaj ispod nosila samo što je osnovna baza izrađena od green stafa.

Sva dodatna vojna oprema u vozilu je od proizvođača Preiser, a čime sam postigao bolju autentičnost samoga vozila. Bojanje vozila odradio sam Tamiyinim akrilkama uz standardni minimalni weathering za prikazano područje.

Figure koje sam koristio u ovoj priči su iz Revellovog iz seta „Africa corps“ koje sam minimalno doradio dodavanjem sitne opreme i promjenom jedne glavice sa autentičnim afričkim turbanom. Figurice su bojane MM enamelkama dodatno obrađene laganim washem i posvjetljivanjem.

Podloga na kojoj je prikazana priča je dimenzija 8x8 cm. Istu sam odradio posipima „Nature in scale-a“ uz dodavanje Noch-ove trave dimenzija 3-6 mm. Električni stup izrađen je od drvenih štapića promjera 2,5 mm na koje sam postavio nosače električnih žica izrađene od bakrenih žičica i plastičnih kapica. Stup sam naknadno obojao sa dvije nijanse smeđe i sive boje uz završno zaprašivanje pigmentom svijetle prašine.

Nadam se da Vam se rad sviđa i ujedno se zahvaljujem na gledanju.

U prezentaciji ovoga rada javno se ograđujem od bilo kakvoga promicanja, simpatiziranja i veličanja sudionika kao i vremenskog razdoblja prikazanoga u ovoj priči, te ističem kako sam istoj pristupio isključivo sa maketarskih i tehničkih stajališta.