The sun shining down on these green fields of France

The warm wind blows gently and the red poppies dance

The trenches have vanished long under the plow

No gas, no barbed wire, no guns firing now

But here in this graveyard that’s still no man’s land

The countless white crosses in mute witness stand

To man’s blind indifference to his fellow man

And a whole generation werebutchered and damned

Inspiriran pjesmom Dropick Murphysa „The green fieleds of France“ koja je ustvari bila moj okidač za izradu moje prve diorame na temu Velikoga rata krenuo sam u istraživanje do tada nepoznate tematike.

Prvi svjetski rat je općenito u maketarskom svijetu slabije zastupljen, ali obilježavanjem stoljetnica na temu Velikog rata nešto se je pokrenulo i u maketarskom svijetu.

Upravo stoga i ja sam se odlučio za jedan ovakav „izlet u nepoznato“ na način da sam u nekoliko tjedana pregledao više tisuća fotografija, nekoliko desetaka knjiga i časopisa, pogledao nekoliko filmova na temu WWI., te započeo sa prikupljanjem maketarskog pribora i materijala.

U kratkom vremenu pribavio sam;

  • Emharovu maketu tenka Mk.IV Male
  • Airfixove figure French Infantry
  • Revellove figure German Infantry

i krenuo sam u izradu. U par dana posložio sam kostur terena dorađen sa posipima „Nature in scale-uz nebrojene dodatke resinskih i raznih plastičnih dodataka od kojih sam izradio mnoštvo detalja. Tenk koji se inače sastoji od relativno malo dijelova doradio sam sa nekoliko detalja i sa vrlo efektivnim bojanjem i završnim prljanjem postigao željeni i nadasve zadovoljavajući rezultat.

Nažalost kod figura je bilo puno više posla, jer iste su vrlo loše s obzirom na godinu proizvodnje istih. No uz puno dobre volje, oštar skalpel, malo plastike i dodatnih dijelova, uspio sam dobiti vrlo žive figure koje ovako posložene same za sebe pričaju priču.

Diorama je postigla vrlo veliki uspjeh na svim maketarskim natjecanjima a na što sam vrlo ponosan i zato mi je postala dio stalne vlastite kolekcije.