Nastavno na svoj prvi rad sa tematikom WWI, odlučio sam se za daljnji korak i povezivanje sa nekolicinom kolega maketara iz Europe, točnije Velike Britanije koji su u maketarskom smislu daleko ispred svih nas a što se tiče tematike Velikog rata.

U međusobnoj komunikaciji i izmjeni desetaka mailova dobio sam neprocjenjive podatke i smjernice kojim putem ići u svom daljnjem istraživanju ovoga sukoba koji je uistinu bio jedan od najvećih i najbrutalnijih sukoba toga vremena.

Ovoga puta istraživanje me je odvelo na pozadinske položaje koji su uistinu bili s vojničke strane posloženi i ustrojeni ispred svoga vremena. Nažalost zbog brutalnosti fronte i njenih sudionika, premalo je zabilježeno i ispričano priča upravo o ljudima iz pozadine a bez kojih niti jedan rat pa tako niti Prvi svjetski rat nebi bio moguć.

Upravo zbog zapostavljenosti tih ljudi i njihovog doprinosa svojim postrojbama odlučio sam napraviti jednu dioramu na temu te „Neispričane priče“.

Diorama je izrađena na podlozi dimenzija 20 x 20 cm a na kojoj dominira Kaponir za pohranu i skladištenje oružja. U ovoj priči također sam se malo poigrao maštom pa sam ukomponirao i dio uskotračne željeznice i konjskih zaprega koje su u to vrijeme bili masovno korišteni.

Vozilo je RPM-ov „Mack AC Buldog“ koji je uz manje dodatke stirena i plastike uistinu ispao sasvim zadovoljavajuće. Ovoga puta figure sam koristio od britanskog proizvođača WD Models koji isključivo proizvodi figure i opremu na temu Velikoga rata. Spomenute figure su izvrsne kvalitete i ako se netko odluči za izradu tematike WWI mogu mu toplo preporučiti ovu tvrtku.

Osim spomenutoga, na diorami se nalazi i manja drvena kućica koju sam kompletno sam izradio od furnira debljine 0,3 mm naknadno bojanog akrilnim bojama.

Uz neizbježne dodatke kao što su kutije, stolice, bombe i druga razna oprema korištena od raznih proizvođača, u plan upadaju i vagoni kao i dizalica koje sam također samostalno odradio iz raznih viškova maketarskih dodataka i opreme.

Ovaj rad također je postigao brojne maketarske uspjehe od čega mi je ipak najdraže osvajanje Mosonskog mastera.