Redovitim novogodišnjim spremanjem maketarske „špajze“ te razvrstavanjem radova u radu i onih koji su u planu izrade, u dijelu sa figurama posebno mi je zapela za oko kutija Caesar Miniaturesa „WWII German Mountain Troops“.

Pregledom ponuđenih figurica posebno su se istaknuli svojim izgledom „Handschari“, ali samo poradi detalja „fesa“ na svojim glavicama. Figurice same po sebi su standardne kvalitete i izgleda kao i ostale iz ponuđenog asortimana „Caesara“ no upravo taj fes je nešto što me je maketarski privuklo.

Obveznim proučavanjem podataka, te pregledavanjem stotina fotografija na temu 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS „Handschar“ dostupnih na internetskim bespućima, vrlo brzo sam iskonstruirao jednu priču na temu „pozadinskih jedinica“ a što je moja maketarska opsesija.

Priča je smještena „Negdje u Bosni“ u ranu jesen 1944. godine, a odvija se u avliji jedne kuće bogatoga vlasnika koju je za potrebe svoga opskrbnog skladišta reaktivirala 13. SS divizija. Zadatak priče je prikazati i dočarati suživot vojske i civila toga vremena u autentičnom okolišu po kojemu se raspoznaje mjesto i vrijeme radnje.

Uz figure vojnika i civila koje ću odraditi za ovu priču, odlučio sam se i za jedno vrlo atraktivno vozilo vezano uz navedenu diviziju i vremenski period priče a to je Schwimmwagen proizvođača Academy.

Maketa vozila je vrlo zadovoljavajuće kvalitete no oskudna detaljima bez kojih u konačnici prikazano vozilo nema tu maketarsku privlačnost. Uz pomoć stirena, bakrenih žica kao i raznih dijelova maketarskih ostataka može se uz malo volje i truda postići zadovoljavajući konačni rezultat istoga pa stoga nema mjesta panici.

Prije početka izrade i prezentacije svoga rada javno se ograđujem od bilo kakvoga promicanja, simpatiziranja i veličanja sudionika kao i vremenskog razdoblja prikazanoga u ovoj priči, te ističem da istoj pristupam isključivo sa maketarskih i tehničkih stajališta.

Kategorija: Diorame i vinjete

Mjerilo: 1/72

Naziv rada: „Avlija u sokaku“

Figure;

Kao što sam već naveo u uvodu ove priče, „Caesarove“ figurice koje sam većinom koristio za stvaranje ove priče su standardne kvalitete izrade koje ni po čemu ne iskaču iznad nekog prosjeka s obzirom na mjerilo u kojem su izrađene. Detalji su pomalo nejasno izvedeni te su isti u većini slučajeva izliveni na način da su stopljeni sa osnovnom siluetom figure. No fes koji figurice imaju na svojim glavama je jedan od detalja zbog kojih se isplati uhvatiti u koštac sa istima i naravno uz maketarske vještine, oštar skalpel te dodatnu opremu od „preisera“ pokušati stvoriti oku ugodnije i detaljima istaknutije figurice.

A kako sam ih ja odradio možete vidjeti u nastavku na sljedećim fotografijama…..

Vozilo;

Academyev Schwimmwagen je jedna od maketa koje bi vrlo rado preporučio svim maketarima za OOB vikend. Trajanje slaganja vozila uz minimalna brušenja i čišćenja srhova je manje od dva sata što je uistinu vremenski rok a s obzirom na današnji tempo rada i života i više nego prihvatljiv. Čak i količina detalja dobivenih u osnovnom paketu u konačnici zadovoljavaju OOB projekt što je opet jedan plus za ovu maketu. No ako želimo otići korak dalje i odraditi maketarski privlačno vozilo onda moramo poraditi na njegovim detaljima kojih uistinu nikako ne manjka a u osnovnom paketu ih nema. Uz pomoć mnogobrojnih walkarounda možemo doći do tih traženih detalja a koje uz pomoć stirena i malo bakrene žice možemo vrlo brzo složiti.

Ovo su slike vozila koje sam odradio do pred fazu farbanja…..

Diorama;

Najteži dio priče je izrada mjesta radnje koje će bez puno objašnjavanja krajnjem gledaocu prikazati autentični okoliš ali i vrijeme odvijanja radnje.

Bosna kao glavno mjesto radnje je građevinski „autentičan“ prostor u kojemu i nema previše manevarskih mogućnosti. Naravno „standardna“ cesta ili put uz neku ogradu ili drvo je kao što sam već rekao „Standardna“ priča, no autentični prikaz traži; „Bosansku kuću u tradicionalnoj avliji okruženu prepoznatljivom drvenom tarabom“.

Vođen tim autentičnim ciljem krenuo sam prvo sa kućom…..

a nakon weatheringa, kućica dobiva sasvim zadovoljavajući izgled….

A sad avlija i taraba……

04.03.2018. Nastavak radova…..

Za sada sam nastavio radove na uređenju okoliša i to sve u skladu s vremenskim periodom kojega sam najavio na početku priče, a kako mi to napreduje možete vidjeti na slikama u nastavku…….