Nakon uistinu predugog čekanja pala je konačna odluka o slaganju meni jedne od najljepših “dvojkica” koje sam ikada želio složiti onako sebi za gušt. Nažalost ideja diorame a o kojoj smo pričali svojevremeno u klubu odgodila je vrijeme slaganja ovoga malog čuda, no kako se bliži vrijeme Mosona jednostavno sam krenuo…..a do kuda sam stigao i kako to izgleda, možete vidjeti u nastavku ove priče……

Naziv rada: Pzkpfw.II Ausf.J (VK16.01)

Kategorija; Vozila

Mjerilo: 1/35

Makete proizvođača Hobby Boss, su mi jedne od dražih maketa za slaganje jer uistinu su jako dobro odrađene i prilikom slaganja nemaju potrebe za nekim posebnim obradama i doradama dijelova. Prilikom slaganja ove makete sam uistinu uživao jer kako sam malo prije naveo, djelovi su bili izvrsno odrađeni i bez dodatnih kitanja i prepravaka istu sam složio za svega par sati. Jedina dorada, ako se to tako uopće može nazvati, bilo je slaganje dijelova iz PE seta koje se dobije u kutiji sa maketom uključujući minimalnu obradu istih…..


Nakon uistinu brzinskog slaganja vozila, došao je na red i meni najdraži dio maketarstva, a to je farbanje vozila. Kod ovoga vozila primijenio sam svoju najdražu tehniku bojanja, a to je “free hand” koju sam odradio akrilkama od proizvođača Tamiya i Ammo of Mig. Završni weathering odradio sam uljanim temperama i kemijama od Mig Productions…..

Više slika gotovog vozila uskoro u klupskoj “Galeriji radova” – rubrika “Dovršeni radovi – Vozila”

Po završetku vozila, koje me je uistinu razveselilo, odlučio sam se za izradu jedne jednostavne jednobojne podlogice. Postavljanjem vozila na podlogu naglo mi je splasnula početna euforija, te sam brzom odlukom, nadam se dobrom odlukom, promijenio mišljenje i započeo sam radove na malo kompleksnijoj podlozi koja bi trebala u konačnici podići kompletnu prezentaciju ovoga malog diva. I tako nakon svega par minuta moj radni stol je izgledao kao prava mala građevinska radionica prepuna materijala i alata i to ;

  • drvenih letvica dim. 45×7 mm
  • ukrasnih letvica za slike
  • stirodur ploče
  • gipsa
  • posipa (Noch, Warpainter.net i Green Line)
  • Škara, brusilica, zidarskih žlica, skalpela, kutnih pila, te još koje čega…..

Nakon pribavljanja potrebnog materijala i alata te naravno oblaganja stola novinskim papirom, krenuo sam u izradu podloge…..po završetku slaganja okvira i umetanja stirodur podloge u isti sam izlio gips kremu koju sam nakon sušenja (svega pola sata) krenuo obrađivati urezivanjem kockica i nogostupa. Nakon urezivanja, koje je uistinu vrlo prljav posao, krenuo sam sa farbanjem podloge kao i završnom obradom terena uz cestu…..

Za sada toliko, a uskoro ide objava kompletnoga rada u Galeriji dovršenih radova.

Hvala na gledanju, a komentari su i više nego dobrodošli.