U trenucima vidanja prvih rana izazvanih jakim potresom koji je zadesio gradove i mjesta Sisačko-moslavačke županije dana 28. prosinca 2020. godine, novi šok i nevjerica dan kasnije. U 12 sati i 19 minuta, dana 29. prosinca novi razorni potres ovoga puta snage 6,3 prema Richteru punih dvadeset sekundi razara već ionako ranjenu Baniju.

Razorna snaga ovoga potresa osjetila se u trenutku njegova udara u velikom dijelu cijele Republike Hrvatske ali i okolnih susjednih zemalja.

Prve informacije kao i snimke razorenih gradova i mjesta ostavljaju nas bez teksta…..

Nažalost ovaj potres ranio je brojne stanovnike Banije, ali nažalost ugasio je i sedam života, među kojima nas posebno pogađa smrt djevojčice stare tek 12 godina.

Vapaj za pomoć iz razrušenih gradova i mjesta Banije čuo se vrlo brzo po cijeloj Hrvatskoj ali i izvan njenih granica. Brojne hitne službe, vatrogasci, policija, HGSS, Hrvatska vojska, pripadnici Civilne zaštite, Crvenog križa, kao i brojni volonteri i dobrovoljci krenuli su put Banije gdje su u punom smislu riječi pokazali veliko Hrvatsko srce, a na čemu im se i mi posebno zahvaljujemo.

Isto tako empatiju prema ovoj tragediji koja nas je zadesila iskazali su naši prvi susjedi kao i brojne zemlje EU i svijeta kojima isto tako šaljemo VELIKO HVALA!!!

Ponukani pjesmom našega poznatog pjesnika Dobriše Cesarića;

Slap

Teče i teče, teče jedan slap;

Što u njemu znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,

O sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogao sjati,

I moja kaplja pomaže ga tkati.

na ovu iznimno tešku situaciju članovi HUVM-a i IPMS Croatia odlučili su odgovoriti pokretanjem akcije „Srcem za Baniju“, gdje su već prvoga dana uspješno prikupili novčanu donaciju u iznos od 3.000,00 kn koju smo uplatili na račun;

Hrvatski Crveni križ

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.

IBAN: HR6923400091511555516

Poziv na broj: 770

Navedena akcija kreće i dalje sa brojnim aktivnostima u koju se odlučio uz članove HUVM-a i IPMS Croatia uključiti veliki broj ljudi i institucija o čemu ćemo Vas detaljnije obavijestiti u sljedećim danima.