Maketarski hobi spojio je dva osnivača udruge sa željom i voljom da okupe veći broj istomišljenika, u svrhu tehničke edukacije, proučavanja vojno-povijesnih tematika i usavršavanja maketarskih znanja i vještina, te je u tu svrhu u rujnu 2004. godine osnovana Hrvatska udruga vojnih minijaturista.

Osim provođenja svojih osnovnih ciljeva i zadataka u očuvanju i promicanju maketarstva kao jednog od oblika tehničke kulture, članovi udruge započinju sa stvaranjem vlastitog maketarskog kluba u kojemu redovito sudjeluju u izradi maketa vojnih i civilnih vozila, zrakoplova, brodova, diorama, vinjeta, figura i sl.

Tijekom vremena većina članova aktivno se uključuje u rad i praćenje domaće, evropske i svjetske maketarske zajednice i to kroz članstvo na raznim maketarskim internetskim forumima na kojima se svakodnevno razmjenjuju informacije o novim tehnikama i tehnologijama maketarstva, bez kojih je nemoguće usavršavanje vlastitih znanja i vještina. Kako bi stečena znanja i vještine provjerili i usporedili sa ostalim maketarima, članovi udruge zadnjih nekoliko godina počinju aktivno sudjelovati na  poznatim međunarodnim izložbama i natjecanjima, gdje su postigli izvrsne rezultate i tako stali uz bok mnogim velikim i jačim evropskim maketarskim klubovima i organizacijama. Ponukani izvrsnim rezultatima, domaćim i međunarodnim priznanjima, te upotpunjavanjem svojih vlastitih redova brojnim vrsnim maketarima, Hrvatska udruga vojnih minijaturista odlučila je približiti ovaj oblik tehničke kulture svima zainteresiranima te im prikazati ovaj lijep i zanimljiv hobi, u kojemu se mogu pronaći ljudi oba spola i svih uzrasta.