Nova lokacija maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja se provodi povodom 75. godišnjice tehničke kulture u Republici Hrvatskoj i 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske, u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uz potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u vremenu od 27. rujna do 30. listopada 2021. godine biti će Gradski muzej Bjelovar, na adresi Trg Eugena Kvaternika 1, 43000 Bjelovar.

Navedena izložba dio je glavnog projekta pod nazivom „Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata“ kojega su pripremili i organizirali Gradski muzej Bjelovar, Bjelovarsko – bilogorska županija i Grad Bjelovar, istaknuti bjelovarski branitelji i pripadnici raznih braniteljskih udruga, te brojni građani grada Bjelovara koji su pružili svoju stručnu pomoć u vidu provedbe i obilježavanja ove velike obljetnice u Republici Hrvatskoj.

Prekrasan prostor Gradskog muzeja Bjelovar ispunjen brojni dokumentima, raznim zapisima te velikim brojem fotografija vezanih uz proces stvaranja , obrane i u konačnici oslobađanja Republike Hrvatske s naglaskom na Bjelovarske policijske i vojne snage odnosno njihovo djelovanje u periodu od 1990. – 1995. godine ubrzo nas je vratio u te teške dane za našu zemlju koji su ipak nakon punih pet godina završili velikom i maestralom pobjedom Hrvatske vojske i policije okrunjene vojno redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja.

Uz navedene dokumente i brojne fotografije, posebni dio ovoga projekta bila je postava dijela naoružanja, vojne opreme, odora i ratnih zastava korištenih tijekom ratnih dana, koje su isto tako kod velike većine posjetitelja pobudile razna prisjećanja na proteklo razdoblje, uz sveprisutni komentar „ne ponovilo se nikada više“.

Dopuna ovoga projekta bila je postava maketarske izložbe na temu Hrvatske vojske i policije u vremenu od Domovinskog rata pa sve do danas, gdje su maketari HUVM-a kroz 30 maketarskih izložaka uspješno prikazali borbeno tehnička sredstva korištena u vremenu stvaranja hrvatskih obrambenih snaga predvođenih Hrvatskom policijom, kroz cjelokupno ratno razdoblje i završetkom istoga veličanstvenim vojno redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, pa sve do današnjih dana odnosno vremena suvremene i moderne Hrvatske vojske i policije.

Ceremoniju otvaranja projekta „Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata“ vodio je ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, gosp. Milan Pavlović koji je u svom uvodnom dijelu obraćanja istaknuo važnost istoga u vidu obilježavanja 30. godišnjice Domovinskog rata ali je dao i naglasak na izvrsnu suradnju sa brojnim institucijama i udrugama koje su pripomogle u stvaranju i provedbi ovoga projekta na jednoj višoj razini kojom se poslala jasna poruka o potrebi suradnje i zajedničkog nastupanja pri obilježavanju ovakvih i sličnih događanja.

Uvod u povijesni sadržaj izložbe dao je gosp. Zoran Abramović, kustos povijesnog odjela GMB, koji je ukratko upoznao sve prisutne sa tijekom i razvojem Domovinskog rata kao i njegovim veličanstvenim završetkom uz napomenu kako i na koji način je ispričano prikazano i konceptualno posloženo na ovoj izložbi.

Maketarsku izložbu „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ ukratko je predstavio gosp. Tomislav Stipanović – koordinator projekata pri HUVM, uz naglasak na izradu maketa  prvih ručno izrađenih oklopnih vozila korištenih na početku ali i tijekom Domovinskog rata, gdje se upravo na ovaj način vrši očuvanje dijela hrvatske vojne povijesti koju je ljudski nemar ali i zub vremena u velikoj većini tih oklopnjaka zauvijek izbrisao.

Završno obraćanje posjetiteljima i gostima ove manifestacije imao je gosp. gosp. Igor Brajdić, bjelovarski dogradonačelnik koji je nakon kraćeg pozdravnog govora i zahvale braniteljima pozvao iste da zajedno sa njime otvore ovu izložbu i povedu sve prisutne u razgledavanje.

Vrijeme razgledavanja iskorišteno je za brojna zajednička fotografiranja….

nova upoznavanja ali i postizanje konkretnih dogovora za buduća sudjelovanja u brojnim nadolazećim obljetnicama kao i tehničkim događanjima koja su u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji te Gradu Bjelovaru zadržali svoj status bitnih aktivnosti posebno kod djece i mladih što nas posebno veseli.

Na kraju, ispred Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia, još jednom najiskrenije se zahvaljujemo organizatorima ovoga događanja ali pozivu na naše sudjelovanje u istome, čime smo doprinijeli dostojnom obilježavanju ove velike obljetnice uz poruku;

Da se ne zaboravi….