U subotu 24. listopada 2020. godine, u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba održano je specijalno izdanje XV. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2020.

Partner ovoga događanja od ove godine je i Hrvatska zajednica tehničke kulture koja je upravo kroz program Međunarodne maketarske akademije ostvarila partnerski odnos sa organizatorima ove manifestacije.

Ovogodišnje specijalno izdanje CRNE KRALJICE ugostilo je više od četrdeset domaćih maketara koji su prijavili ukupno 196 radova, što je uistinu vrlo impozantna brojka s obzirom na trenutne uvjete u kojima je organizirano ovo događanje.

Nažalost, zbog spomenute situacije ove godine izostali su maketari iz inozemstva koji su ipak kroz brojne elektroničke medije poslali poruku podrške ovo specijalnom izdanju CRNE KRALJICE i želji za očuvanjem slijeda tradicionalnog održavanja ove manifestacije.

Osim natjecateljskog dijela i ove godine uspješno je organizirano nekoliko popratnih aktivnosti kao što su  izložbeni prostor u kojemu su maketari izložili više desetaka svojih radova, mali maketarski buvljak, te u klupskom prostoru HUVM-a i IPMS Croatia maketarska radionica u kojoj je sudjelovala i HZTK sa dijelom programa Međunarodne maketarske akademije.

Završnicu događanja obilježila je mala svečanost proglašenja pobjednika u kojoj su sudjelovali predstavnici HZTK i to; dr.sc. Damir Tomić predsjednik zajednice i Hrvoje Nekić dipl.oecc zamjenik glavne tajnice. Uz predstavnike HZTK na svečanosti su još bili g. Josip Troha dipl. polit izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, te gđa. Ružica Kamenješević prof. predsjednica ZTK Primorsko-goranske županije.

Podjela medalja i prigodnih poklona našeg sponzora Mig Ammo teama održana je bez bliskih kontakata i zajedničkih slikanja isključivo naputku stožera CZ koji su nam teško pali ali odrađeni su besprijekorno. Ovim putem zahvaljujemo se i našim zaštitarima koji su pratili ovo događanje i pazili na sve nas.

Na kraju ceremonije proglašenja pobjednika, dodijeljena je i posebna nagrada sponzora Mig Ammo tema, za najbolji weathering, maketi….

autora Alfreda Fridla, člana HUVM-a i IPMS Croatia kojemu i ovim putem iskreno čestitamo.

Cjelokupnu manifestaciju medijski je popratila naša nacionalna televizija HRT, koja je pripremila kratki osvrt ovoga događanja za nadolazeću Zagrebačku panoramu. Ovim putem najiskrenije se zahvaljujemo našoj nacionalnoj televizijskoj kući koja je prepoznala kvalitetu ponuđenoga sadržaja te ga medijski prenijela cjelokupnoj javnosti.

Na kraju, još jednom se zahvaljujemo svim sudionicima ovoga događanja koji su iznašli hrabrosti i snage u ovim teškim vremenima, doći i prisustvovati ovom jedinstvenom specijalnom izdanju CRNE KRALJICE, koja je upravo zbog svih Vas ali i članova kluba organizatora, sačuvala svoju tradiciju i godišnji slijed održavanja. U želji za što skorijom normalizacijom situacije izazvane širenjem virusa Covid-19, te mogućeg zajedničkog druženja pozdravlja Vas ekipa HUVM-a i IPMS Croatia.