Tijekom mjeseca siječnja članovi HUVM-a i IPMS Croatia nastavili su sa planiranjem drugoga dijela humanitarne akcije „Srcem za Baniju“ u koju se uključio vrlo veliki broj raznih organizacija i ljudi dobroga srca.

Ovim putem posebno se zahvaljujemo svim sudionicima ove akcije koji su svojim doprinosom doprinijeli provedbi iste…..

Drugi dio humanitarne akcije „Srcem za Baniju“ proveden je dana 20. veljače 2021. godine. U koordinaciju ove akcije, organizatori su ovoga puta uključili Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji su nam pomogli oko pronalaska šesteročlane potrebite obitelji iz okolice Gline, kojima smo namijenili donaciju osobnog automobila uključivo nekoliko paketa prehrambenih i higijenskih potrepština.

Tijekom vožnje do mjesta prebivališta potrebite obitelji, svjedočili smo brojnim prizorima potresom uništenih kuća i objekata koje su nekima od nas natjerale suze na oči. Težak prizor napuštenih kuća i gospodarskih objekata, uključivo vidna oštećenja podsjetila su nas na ne zaboravljena ratna razaranja upravo tog kraja prije nepunih 30 godina.

No, veliko srce tih ljudi, kao i onih koji svakodnevno pomažu unesrećenima sigurno će vratiti život u te krajeve, a čemu će pripomoći koliko to bude moguće i članovi HUVM-a i IPMS Croatia.

Dolaskom na dogovorenu lokaciju i nakon kratkog upoznavanja sa članovima potrebite obitelji, izvršena je primopredaja donacije…..

te uz kratko druženje i izmjenu telefona i adresa, krenuli smo put Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske smještenog u Petrinji u sklopu vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje nas je čekao g. Tomo Medved aktualni ministar i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Obilaskom stožernih prostorija i upoznavanjem predstavnika Crvenog križa, Civilne zaštite i Hrvatske vojske zaduženih za provedbu zadaća Stožera, g. ministar Medved ukratko nam je prezentirao dosadašnji rad Stožera, uključivo daljnje aktivnosti vezane za buduću obnovu ovoga potresom teško stradaloga kraja.

Završetkom posjeta Stožeru, ovu humanitarnu akciju okruniti posjetom Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj, inače muzeju nominiranom za glavnu nagradu EMYA 2021. na čemu im ovim putem čestitamo.

Postav muzeja sa tematikom vezanom uz Domovinski rat, bila je izvrsna podloga za završno bilježenje pojedinih detalja izložene vojne opreme i vozila koje upravo članovi HUVM-a i IPMS Croatia zajedno u suradnji sa Hrvatskom zajednicom tehničke kulture u projektu „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ početkom mjeseca travnja planiraju prvi puta postaviti i javno izložiti.