Izvrsna suradnja Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture u vidu zajedničke provedbe maketarskih radionica i programskog sadržaja Međunarodne maketarske akademije, nastavljen je izvedbom prvoga ciklusa cjelodnevnih aktivnosti održanih u subotu 19. lipnja 2021. godine u sklopu klupskih prostorija Hrvatske udruge vojnih minijaturista, na adresi Isce 15, Zagreb.

Osim provedbe radnih zadaća, ovo događanje bilo je dijelom ovogodišnjeg obilježavanja 75. godišnjice kontinuiranog i organiziranog djelovanja tehničke kulture u Republici Hrvatskoj kojega provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture sa svojim članicama i vanjskim partnerima čega su dio HUVM i IPMS Croatia na što smo iznimno ponosni. Upravo stoga članovi HUVM-a i IPMS Croatia odlučili su dan ranije posebno pripremiti klupske prostorije za potrebe provedbi radnih zadataka te obilježavanja ovog velikog jubilarnog događanja.

U provedbu prvoga ciklusa maketarskih radionica, uključili smo svoje stalne inozemne partnere; MiG Ammo i AK Interactive, uključivo još nekoliko maketarskih udruženja s kojima smo potvrdili izvrsnu međunarodnu suradnju i partnerstvo u vidu provedbe zajedničkih tematskih projekata.

Otvaranje zajedničkog projekta u provedbi prvoga ciklusa radionica pripalo je kolegama iz MINIATURES.SI iz Republike Slovenije i to prezentacijom novoga video uratka; „Kako izdelati maketo letala Messerschmitt Bf 109 F-2“ po sistemu „Back to basic“, što je ujedno bazična zadaća naših ovogodišnjih radionica ali i radionica Međunarodne maketarske akademije Hrvatske zajednice tehničke kulture.

https://youtu.be/Ra7XfuY4S6k

Završetkom prezentacije izvrsnog video uratka naših kolega iz Slovenije, članovi HUVM-a i IPMS Croatia započeli su pripremom svojih radnih površina i provedbom radnih zadataka prvoga ciklusa maketarskih radionica…..

u sklopu kojih su odrađene tri bazične radionice i to;

Slaganje maketa…..

Bojanje maketa…..

Izrada terena…..

Iznimno vrući dan koji nas je pratio podizanjem temperature na termometru do čak 36°C, tražio je redovitu okrjepu za koju se redovito pobrinuo naš ženski sastav kojemu se i  ovim putem najljubaznije zahvaljujemo na pomoći oko provedbe ovoga događanja.

Drugi dio programskog sadržaja ovoga događanja bio je rezerviran za prezentaciju novih maketarskih proizvoda kao i tehnike njihovog korištenja u praktičnom radu.

Prvi koje smo predstavili bili su MiG Ammo proizvodi, u prezentaciji priznatog maketara MiG Ammo team-a g. Nikole Kolareka, koji je osim kratke prezentacije proizvoda izveo nekoliko pokaznih vježbi na zadanu temu „basic weathering“.

Vrijeme do zaslužene pauze prisutni maketari i gosti ovoga događanja mogli su prikratiti u dijelu klupskih prostorija gdje smo osigurali prigodni maketarski buvljak, na kojemu se osim vrlo kvalitetnih maketa, opreme i pratećeg pribora i materijala, moglo naći više maketarskih knjiga, časopisa i raznih brošura maketarskog sadržaja.

Kraj izvrsnog druženja, zaokružen je serviranjem večere iz obližnjeg Restorana Stari Puntijar koji nas je i ovoga puta vrlo ugodno iznenadio kako kvalitetom tako i kvantitetom serviranih delicija……

Do sljedećeg druženja na novim radionicama, pozdrav od ekipe HUVM & IPMS Croatia.