Slijedom zajedničkog dogovora IPMS Croatia i IPMS Hungary u svezi definiranja održavanja naših maketarskih događanja, polovica lipnja rezervirana je za posjet Budimpešti.

Pripreme za odlazak na ovo sada već uistinu jedno od vodećih europskih maketarskih natjecanja koje svojom kvalitetnom ponudom maketarskih dućana, popratnog maketarskog programa ali i iznenađujuće velikog broja natjecateljskih radova  potvrđuje navedeni status, započeli smo nekoliko dana ranije. Povod ranijoj pripremi bio je prihvaćanje poziva za sudjelovanje u „Klupskom natjecanju“ gdje smo odlučili prezentirati dva projekta i to; „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas, te SIG projekt Hungary 44′-45’“ u kojima uz HUVM, IPMS Croatia sudjeluje HZTK i AK Interactive iz Kraljevine Španjolske.

Uredno posloženi maketarski uradci, uključivo popratni reklamno edukacijski materijal, te prateći promotivni pokloni, put Budimpešte krenuli su dan ranije, odnosno u petak 17. lipnja sa našom „prethodnicom“ zaduženom za slaganje i pripremu izložbenog stola. Raniji odlazak, naši „konačari“  iskoristili su za obilazak centra i pronalazak lokacija koje se „MORJU“ obići nakon sutrašnjeg natjecanja pošto kompletna ekipa ostaje u gradu još jednu noć.

Ostatak peteročlane ekipe stigao je u Budimpeštu u dogovoreno vrijeme odnosno subotu 18. lipnja, gdje smo nakon male pauze, podijelili zaduženja i krenuli sa radom.

Prva zadaća bila je priprema izložbenog „Klupskog“ stola, koji je prema prvim reakcijama posjetitelja ali i ostalih predstavnika klubova sudionika ovoga dijela natjecanja, imao vrlo interesantnu temu uključivo način prezentacije iste.

Obilazak maketarskih dućana i buvljaka koji je ove godine ugodno iznenadio brojem trgovaca kao i pratećom ponudom bio je mjesto na kojemu smo u nekoliko navrata potrošili par ugodnih sati pregledavajući brojne makete, kao i ostali prateći pribor i materijal.

Rane prijepodnevne sate, rezervirali smo za posjete najavljenim maketarskim radionicama koje su svojim izvođačima ali i ponuđenim sadržajem uistinu ispunila sva očekivanja.

Nakon kraće pauze za ručak, vrijeme do proglašenja pobjednika proveli smo u obilasku natjecateljskih stolova na kojima se ove godine našlo više od 750 izvrsnih maketarskih uradaka, te pozivanju brojnih dućana i klubova na predstojeći 17. Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA, koji bi prema iskazanom interesu predstavnika obiđenih dućana, klubova izlagača, ali i brojnih pojedinaca mogao biti iznenađujuće velik.

Na poziv organizatora u predviđeno vrijeme za proglašenje okupili smo se u velikoj dvorani gdje smo na početku ceremonije doživjeli vrlo ugodno iznenađenje osvojivši prvo mjesto u „Klupskom natjecanju“.

Nastavak proglašenja isto tako nastavljen je vrlo povoljno po članove našega kluba koji su u navedenoj vrlo jakoj konkurenciji osvojili 4 zlatne, 1 srebrnu i 1 brončanu medalju, te 4 posebna priznanja, uključivo „we like it“ od kolega iz Mosona.

Zajedničkim fotografiranjem sa organizatorima ovoga događanja, kojima i ovim putem čestitamo na izvrsno pripremljenom i nadasve dobro određenome poslu, uz srdačne pozdrave i najavu dolaska velikog broja članova IPMS Hungary na predstojeću CRNU KRALJICU, oprostili smo se od domaćina i krenuli put hotela na mali odmor prije najavljenog obilaska grada i njegovih znamenitosti.

Smještaj smo ovoga puta uspjeli organizirati u prekrasnom hotelu u centru grada, tako da smo ovoga puta obilazak odradili u cijelosti pješice, a u čemu nam je pomoglo djelomično zatvaranje grada u svrhu održavanja koncerata i pratećih kulturnih događanja.

Prekrasno muziciranje u još ljepšem okruženju vidno uređenoga grada i njegovih zgrada, široke ulice prepune dobro raspoloženih ljudi, potvrdila je prvi utisak Budimpešte kao uistinu jedne od vodećih Europskih ali i svjetskih metropola koje se moraju posjetiti i obići.

Obilaskom više desetaka mjesta u centru garda koje su nas ostavile bez teksta, najveće oduševljenje i navalu adrenalina potaknuo je posjet „Ferris Wheel of Budapest“.

Podizanje na 65 m visine u djelomično otvorenim kabinama definitivno izaziva posebni osjećaj u vidu mogućnosti razgledavanja Budimpešte i njenih znamenitosti s ovoga vidikovca.

Tri puna kruga koliko traje vožnja definitivno nisu dovoljni za sve ponuđene mogućnosti pogleda na grad, pa smo kotač postavili na listu obveznih mjesta posjete prilikom sljedećega dolaska u Budimpeštu.

Put Zagreba krenuli smo u nedjelju prije podne nakon kraće posjete obali Dunava koja svojim popratnim sadržajem i mogućnostima turističkih obilazaka definitivno potvrđuje ovaj grad u „TOP 10“ gradova koji se moraju posjetiti.