Zamisao obilaska „Zbirke naoružanja iz Domovinskog rata“ na Turnju, o kojoj smo razgovarali u klubu povodom obilježavanja Dana pobjede i dana Domovinske zahvalnosti, odlučili smo provesti iz riječi u djelo.

Nakon kraćega planiranja, odlučeno je da se ruta puta proširi sa još nekoliko mjesta i gradova gdje ima izložene vojne opreme i vozila iz Domovinskog rata a sve u svrhu što bolje pripreme za nadolazeći klupski projekt „Domovinski rat“ koji kreće u mjesecu rujnu ove godine. Pa je dogovoreno da se napravi turneja od Turnja preko Vojnića, Gline, Petrinje do Siska i to pod nazivom „STORM TOUR by HUVM“.

I tako, na blagdan Velike Gospe odlučili smo se za akciju. Prekrasan sunčan dan, vrhunska ekipa i puno dobre volje siguran su recept za izvrstan provod. No za još bolje i ljepše a nadasve ugodnije putovanje pobrinuo se je DVD Zagreb koji nam je za potrebe ovoga putovanja ustupio svoj kombi.

Ovim putem još jednom se najljubaznije zahvaljujemo DVD-u Zagreb za ovo sponzorstvo koje nam je sigurno bilo puno ugodnije i zbog vožnje ali i zbog mogućnosti zajedničkog putovanja svih nas kao tima.

Nakon zajedničkog okupljanja krenuli smo na put.

Starom cestom i mirnom rukom na upravljaču našeg skipera…

uz prekrasan krajobraz…

i nakon Jastrebarskog uz stalnu moto pratnju po uzoru na neke MK-ove 🙂

prelaskom Mrežnice…

stigli smo do Turnja.

Provjerama fotića, dodatnih kartica i ostale prateće opreme, podijeljeni u tri radne grupe krenuli smo u akciju razgledavanja i foto dokumentiranja izložaka.

Nakon sat vremena i ispucanih nekoliko stotina fotografija krenuli smo na sljedeći zadatak, a to je bio izmjera i skiciranje jednog od izloženih oklopnjaka.

Nakon izvlačenja papirića, odluka je pala da to ovoga puta bude „SOKOL“.

U tren oka na Sokolu, oko njega i naravno ispod njega našlo se je nekoliko HUVM-ovaca koji su vrlo brzo izbacili skicu s točnim mjerama, a sve u svrhu izrade nacrta za potrebu izrade SOKOLA u nekom od maketarskih mjerila.

Na kraćoj zasluženoj pauzi uz hladno piće…

pao je dogovor oko kreiranja walkaround galerije HUVM-a u kojoj će se izložiti sve fotografije raznih vojnih i civilnih vozila, avijacije, brodova i sl.

Po završetku pauze i naravno trofejnog i zajedničkog fotografiranja

oprostili smo se od Turnja i krenuli smo preko Vojnića put Gline, do spomen obilježja na kojemu je izložen T34/85.

Detaljnim slikanjem i naravno neophodnim pratećim izmjerama…

te završno zajedničkim slikanjem….

vidno izmoreni od vrućine odlučili smo se za okrjepu u obližnjem kafiću…

Nakon kava, sokova i nekoliko litara ledene vode te izvrsnih slatkih kolača iz Nikovog putnog frižidera,

krenuli smo dalje u obilazak. Nakon Gline i Petrinje, došli smo i do Siska.

Brzom orijentacijom i uz pomoć Kizine navigacije (sjećanje) zaputili smo se put Barutane na kojoj smo očekivali „otvorena vrata“ i naravno slikanje i obilazak dijela oklopnjaka koje smo posjetili prije par  godina u sklopu maketarskog natjecanja „Leonardo“. Nažalost želja nam se nije ispunila. Zatvorena vrata, te ostatak od 5 improviziranih oklopnjaka i to u vidno lošem stanju potpuno su nas rastužili. No bez obzira na trenutno razočaranje, uspjeli smo preko ograde okinuti par dobrih fotografija tih vozila uz obećanje da ćemo se vrlo brzo vratiti i odraditi detaljno slikanje i crtanje uz prateće izmjere istih.

Put do hotela „Panonija“ u kojemu smo isplanirali ručak vodio nas je preko obližnjeg željezničkog kolodvora na kojemu smo brzinski odradili fotografiranje jedne lokomotive i vagona cisterne koji će se isto tako naći u budućem walkaround albumu…

Nakon izvrsnog ručka i odmora uz kavicu na rijeci Kupi, zajedničkom fotografijom oprostili smo se od Siska…

i krenuli smo put Zagreba.

Do sljedećeg putovanja i pratećeg izvještaja, pozdrav od HUVM-a.