Najava objavljena polovicom mjeseca ožujka, za održavanja 14. Festivala SVM na novoj lokaciji „Parka vojaške zgodovine u Pivki“, bila je dovoljni povod za početak planiranja još jednog putovanja članova HUVM i IPMS Croatia na vrlo respektabilno i nadasve kvalitetno međunarodno maketarsko natjecanje.

S obzirom na mjesto održavanja natjecanja, koje su brojni članovi kluba posjetili tijekom 2019. godine i koje je na iste ostavilo izniman utisak, prevagnulo je ovoga puta pri planiranju dodatnih klupskih aktivnosti u korist isključivo natjecateljsko – turističkog posjeta, što se na kraju ispostavilo kao ispravna odluka.

Dolaskom na lokaciju i uspješno odrađenom prijavom natjecateljskih radova…..

kojih je prilikom slaganja na natjecateljske stolove bilo iznimno puno, kasnije smo doznali da je ukupno pristiglo preko 500 komada radova, što je uistinu impresivna brojka, članovi kluba krenuli su u razgledavanje unutarnjeg muzejskoga postava.

Iznimno veliki broj originalnih vojno tehničkih sredstava u nevjerojatno dobrom i očuvanom stanju, u cijelosti nas je vrlo ugodno iznenadila te  ponukala na dodatnu aktivnost fotografiranja istih, čime smo dodatno obogatili klupsku foto arhivu.

Obilazak unutarnjega postava završili smo tradicionalnom posjetom organiziranom „buvljaku“ koji je isto tako svojom kvalitetnom ponudom ugodno iznenadio.

Dio posjetitelja svoje vrijeme tijekom natjecanja, moglo je provesti u sklopu 4 organizirane maketarske radionice, na kojima su svi zainteresirani s obzirom na ponuđeni sadržaj mogli ponešto vidjeti i naučiti.

Prije nastavka obilaska izložbenog postava, zasluženi polusatni odmor naša ekipa provela je u sklopu muzejske kantine, koja u cijelosti s obzirom na svoj interijer pruža posebni ugođaj.

Vanjski izložbeni postav, prilikom njegova obilaska, isto tako, kvalitetom izložaka, očuvanošću istih a prije svega svojom autentičnošću, ostavio nas je bez daha.

Mogućnost detaljnog pregleda i fotografiranja vanjskih izložaka nakon dva puna sata prekinula je kratkotrajna kiša koja nas je vratila u unutarnji prostor gdje smo ovoga puta vrijeme posvetili natjecateljskim maketama, koje su ovoga puta poradi izvrsnoga mjesta održavanja natjecanja, pale u drugi plan.

Prekrasan dan, izvrsno društvo, te najbitnije od svega mogućnost druženja sa brojnim inozemnim kolegama koje zbog situacije sa Covidom nismo dugo vidjeli, dodatno smo uljepšali sa tri nova odličja koje su naši članovi osvojili u iznimno jakim maketarskim kategorijama.

Stips i Niko čestitamo !!!!

Na kraju, čestitamo svim sudionicima natjecanja, posebno osvajačima odličja, te naravno iskazujemo veliku zahvalu organizatorima na iznimno dobro odrađenom poslu uz želji za očuvanjem ovoga sada već uistinu tradicionalnog maketarskog natjecanja koje sigurno ima stalni status na međunarodnom kalendaru maketarskih natjecanja u Europi.

Do skorog zajedničkog susreta na predstojećem 17. Zagrebačkom maketarskom kupu CRNA KRALJICA, te naravno našeg ponovnog dolaska na 15. izdanje SVM, puno pozdrava od članova HUVM-a & IPMS Croatia.