Višemjesečne pripreme u vidu izrade maketa vojnih vozila, tenkova, topova, zrakoplova i helikoptera na temu hrvatske vojske i policije, uspješno su privedene kraju početkom mjeseca travnja čime je službeno započela priprema postave prve maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“.

Spomenuta izložba trajala je u vremenu od 12. – 18. travnja 2021. godine, a ista je provedena povodom obilježavanja 75. godišnjice tehničke kulture Republike Hrvatske i 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske.

Navedenu manifestaciju organizirali su Hrvatska udruga vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatska zajednica tehničke kulture, u suradnji sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te visokim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Trideset šest maketarskih uradaka podijeljenih u 9 zasebnih cjelina zaokružili su vremenski period od samih početaka stvaranja i naoružavanja Hrvatske vojske i policije, vremena početka oružane pobune srpskih terorista, Domovinskog rata, poslijeratnih mirovnih operacija, pa sve do današnjih dana, odnosno vremena suvremene i moderne Hrvatske vojske i policije.

Tijekom priprema ovoga događanja, veliku želju posjetu i obilasku ove izložbe, iskazale su brojne osnovne i srednje škole, čiji su organizirani posjeti nažalost otkazani poradi novo izglasanih preventivnih Covid mjera.

Bez obzira na nemogućnost organiziranih obilazaka, naša udruga u suradnji sa Mjesnim odborom Gračani u sklopu kojega je premijerno postavljena prva izložba, provela je izložbu u navedenom vremenskom periodu te nas je obišlo više desetaka posjetitelja što nam je bila najveća nagrada za rad i trud oko ove posebne manifestacije.

Djeca u pratnji svojih roditelja, djedova i baka, prilikom obilaska izložbe vrlo zainteresirano su pratili pojašnjenja pojedinih radova od strane naših članova, ujedno i  autora izložbe. Isto tako vrlo interesantno bilo je čuti komentare starijih posjetitelja, odnosno ljudi koji su proživjeli Domovinski rat, kako bi ova izložba trebala dobiti stalni postav u brojnim mjestima i gradovima Lijepe naše, uz poruku „da se nikada ne zaboravi“….

Uz djecu i mlade, izložbu je isto tako posjetilo više sudionika Domovinskog rata, koji su prvi puta u životu u obliku makete vidjeli svoj tenk ili vozilo koje su koristili tijekom Domovinskog rata. Oduševljenje viđenim kod nekih od njih izazvalo je pozitivne emotivne reakcije uz pohvalu organizatorima za očuvanje dijela Hrvatske vojne povijesti kroz tehničku kulturu, odnosno maketarstvo i njegove tehnike.

Nakon uspješno provedena prva dva dana manifestacije, namijenjenih za posjet djece i mladih, u srijedu 14. travnja 2021. godine u popodnevnim satima toniranjem nacionalne himne te minutom šutnje palim braniteljima u Domovinskom ratu kojima dugujemo današnju slobodu i život u Lijepoj našoj, započela je manja svečanost otvaranja izložbe za građanstvo. Istoj je nazočilo dvadesetak posjetitelja i gostiju koji su razgledavši postavljene izloške uz prateće panoe,  mogli pronaći tehničke podatke vozila te vremenski zapis mjesta u kojima su se ista nalazila.

Moderator manifestacije g. Tomislav Stipanović nakon kraćega uvoda u sadržaj manifestacije, njene ciljeve i zadaću, uključivo tijek nastanka iste, nakratko je pozdravio sve uzvanike i goste koji su nazočili ovome događanju,  posebno; gđu. Dubravku Brezak Stamać dr.sc., izaslanicu predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, pokrovitelja ovoga događanja, zamjenika načelnika PU Zagrebačke gosp. Velimira Tišmu, izaslanik zapovjednika Zapovjedništva specijalne policije gosp. Veljka Štrigu, gosp. Damira Tomića dr.sc., predsjednika HZTK, gđu. Zdenku Terek, dipl. oec, glavnu tajnicu HZTK, gosp. Hrvoja Nekića mag. oec, zamjenika glavne tajnice HZTK, gosp. Marka Kravara, izaslanika Saveza inovatora Zagreba, gosp. Stjepana Lozara izaslanika tvrtke Luveti d.o.o. i gosp. Marijana Kosa, predsjednika MO Gračani.

Nakon kraćeg obraćanja gosp. Marijana Kosa ispred MO Gračani, gđe. Zdenke Terek ispred HZTK, gosp. Velimira Tišme ispred MUP-a,

završni pozdravni govor i obraćanje uzvanicima održala je gđa. Dubravka Brezak Stamać, koja je i otvorila ovo događanje za građanstvo.

Po završetku ceremonije, organizatori ovoga događanja podijelili su prigodne zahvalnice partnerima i sudionicima ovoga događanja.

Posebna zahvala dodijeljena je pokrovitelju ove manifestacije, Gradskoj skupštini Grada Zagreba i njenom predsjedniku gosp. Mislavu Hermanu dr.med., koju je u njegovo ime primila izaslanica gđa. Dubravka Brezak Stamač.

Kratko druženje nastavljeno je u klupskim prostorijama HUVM-a i IPMS Croatia uz prigodni domjenak i slatke delicije, koje su za ovu priliku pripremile naše cure kojima se posebno zahvaljujemo i ovim putem.

Ostala četiri dana manifestacije posjetili su nas mještani Gračana i okolice koji su kao i svi prethodnici ostali vrlo ugodno iznenađeni i oduševljeni izložbenim postavom.

Petak 16. travnja 2021. godine ostao je rezerviran za manju proslavu uspješno pripremljenog i postavljenog projekta članova Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia. Obilazak izložaka, te slikanje radova uključivo maketarsko komentiranje i prisjećanje na trenutke izrade otvorilo je vrlo ugodnu raspravu te puno smijeha i veselja koje su potaknule najavu dopune ovoga postava već za jesenski termin izlaganja u sklopu 16. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2021.

Vikend program izložbene aktivnosti dopunjen je sa izvedbom dviju maketarskih škola i to; „MiG Ammo“ i „AK Interactive“ u sklopu kojih su se izrađivali radovi kako na temu Domovinskog rata tako i na temu novog klupskog projekta “From Middle East to Afganistan”…

Iako je dana 18. travnja 2021. godine završilo premijerno izlaganje ove izložbe, koristimo ovu priliku i najavljujmo skorašnju objavu novog rasporeda održavanja iste, za koju su do sada iskazale veliki interes brojne institucije i udruženja, na što smo iznimno ponosni.

Na kraju, još jednom najiskrenije se zahvaljujemo svim posjetiteljima, gostima i uzvanicima koji su posjetili ovo događanje, te u nadi za što skorijom normalizacijom cjelokupne situacije i mogućnosti slobodnog i neograničenog kretanja i posjete ovakvim događanjima, pozdravljaju Vas članovi HUVM i IPMS Croatia.