Povoljna najava epidemioloških uvjeta, te blago popuštanje mjera, bio je dovoljan poticaj članovima HUVM-a i IPMS Croatia da krenu u zadnju fazu organizacije specijalnog izdanja XVI. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2021., koja je po mnogočemu, a posebno broju prijavljenih radova uistinu iznenadila.

Ovogodišnja CRNA KRALJICA održana je po mišljenju mnogih sudionika iste na najljepšem i najugodnijem mjestu i to u sklopu OŠ Gračani,  dakle lokaciji gdje je prije punih sada već 16 godina CRNA KRALJICA krenula.

Poznata lokacija, zadovoljavajuća infrastruktura, te blizina klupskih prostorija, uvelike su pripomogli u brzoj pripremi prostora dvorane koja je u cijelosti odgovarala provedbi sadržaja posebnog izdanja ovogodišnjeg kupa.

Uz natjecateljski dio, zamišljen kao centralni dio događanja, članovi HUVM-a i IPMS Croatia pripremili su nekoliko nezavisnih „otoka“ bogatog programskog sadržaja koji su u cijelosti zadovoljili osnovne parametre dobrog i kvalitetnog događanja.

Završetkom slaganja dvorane, te standardnim pogledom u budućnost, krenulo je odbrojavanje posljednjih sati do velikog događanja.

Početak odvijanja maketarskog kupa i pratećih aktivnosti započeo je u subotu 11. rujna 2021. godine i to dolaskom najavljenih natjecatelja, izlagača i trgovaca koji su ugodno iznenadili količinom kako natjecateljskih radova tako i izložbenim postavom te količinom ponuđenih maketa i pratećeg maketarskog sadržaja.

Ovim putem posebno se zahvaljujemo sljedećim tvrtkama i izlagačima; Carta Magica d.o.o, LM Resin, Minatures d.o.o., Hobby Chest, Klubu željezničkih modelara Zagreb – sekciji malih vlakova, SVM Kranj te ostalim izlagačima u sklopu tradicionalnog „maketarskog buvljaka“.

Posebnost ovoga kupa bila je ekskluzivna postava jedinstvene maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja je nastala povodom obilježavanja dviju velikih jubilarnih obljetnica u Republici Hrvatskoj i to; 75. godišnjice tehničke kulture Republike Hrvatske i 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske i policije.

Navedena izložba provedena je u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture, u suradnji sa Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Okupljanjem preko 430 natjecateljskih radova u 21 redovnoj te 5 posebnih kategorija uključivo više od 100 radova u izložbenom dijelu koje smo prebrojili netom prije otvaranja, vrlo nas je ugodno iznenadio no ujedno i potvrdio da je CRNA KRALJICA i nadalje najbolje organizirano natjecanje u Republici Hrvatskoj koje oko sebe okuplja iznimno veliki broj domaćih i inozemnih maketara i zaljubljenika u ovaj hobi na što smo iznimno ponosni.

Svečanost otvaranja XVI. Zagrebačkog maketarskog kupa započela je u predviđeno vrijeme toniranjem Hrvatske i Europske himne te odavanjem počasti palim i nestalim braniteljima u borbi za Lijepu našu minutom šutnje.

Nakon kraćega pozdrava okupljenim sudionicima događanja od strane organizatora, istima su se još obratili; gosp. Dalibor Dedić, ravnatelj škole, gđa. Mirjana Štengl, predsjednica MO Gračani, gosp. Jadranko Baturić, predsjednik ZZTK, gosp. Ivan Jurić, zamjenik predsjednika HZTK, te gosp. Ivica Grebenar, izaslanik ministra obrane.

Nakon kraćih pozdrava i iskazane dobrodošlice natjecateljima i gostima ovoga događanja, obratio se prigodnim govorom i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, gosp. Joško Klisović, koji je ujedno i otvorio kup.

Uručivanjem prigodne zahvalnice za izniman doprinos u organizaciji i provedbi Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA, članovi udruge predvođeni gđom. Martinom Stipanović, tajnicom udruge i gosp. Kristianom Matas, predsjednikom udruge, zahvalili su se predsjedniku skupštine gosp. Jošku Klisoviću na nastavku spomenute suradnje i pomoći oko realizacije ovoga događanja.

Završnim preslagivanjem pristiglih maketa na dodatne stolove, te formiranjem mješovitih sudačkih timova, započelo je suđenje radova te odabir najboljih u natjecateljskim kategorijama.

U vremenu suđenja, posjetiteljima je osiguran bogati dodatni program obilaska izložbeno prodajnih stolova, razgledanje izložbe, te naravno slikanja izloženih radova.

Uz navedeno, organizatori su osigurali provedbu nekoliko maketarskih radionica od čega posebno izdvajamo nastup kolege Luke Jančiča, člana SVM Kranj koji je prezentirao farbanje figura MiG Ammo proizvodima.

Završetkom suđenja, te odabirom najboljih radova u posebnim kategorijama, u 16.00 sati započela je ceremonija proglašenja pobjednika u kojoj je svaki pobjednik dobio medalju, a prvi u kategorijama i prigodne makete koje su u cijelosti osigurali naš partneri i sponzori kupa Carta Magica d.o.o. kojoj se ovim putem posebno zahvaljujemo.

Gost kategorija, novitet ovogodišnje CRNE KRALJICE bio je TRIGLAV MODELS koji je osigurao nagrade iz svog programskog sadržaja za natjecatelje koji su izradili najbolju maketu navedenog proizvođača, odnosno sudionike kategorije „Hrvatski ponos“. Ovim putem zahvaljujemo se našem gostu, s kojim smo dogovorili daljnju projektnu suradnju.

Klub prijatelj AK Fenix iz Cerića prije proglašenja pobjednika posebnih kategorija podijelio je nekoliko svojih nagrada najboljim radovima po njihovom odabiru čime smo isto tako nastavili tradiciju nagrađivanja maketara na nekome događanju i od drugih maketarskih klubova, sudionika događanja.

Isto tako nastavak tradicionalnog nagrađivanja nastavio je i naš partner MiG Ammo team koji je odabrao tri najbolja rada u kategoriji “Weathering” koje je nagradio posebnim priznanjem i cjelogodišnjom pretplatom na istoimeni časopis.

Proglašenjem najboljih radova u posebnim kategorijama te najboljih radova u kategorijama najbolji juniorski rad nagrada „Ivan špiljak“, najbolji rad člana HUVM-a, te najbolji rad natjecatelja događanja nagrada „Boris Šprem“

završio je XVI. Zagrebački maketarski kupa CRNA KRALJICA 2021., uz želju za što prijom normalizacijom situacije i te potvrdom zajedničkog druženja na XVII. Zagrebačkom kupu CRNA KRALJICA 2022.

Ovim putem zahvaljujemo se još jednom svim natjecateljima, sudionicima i posjetiteljima ovoga kupa te iskrene čestitke svim nagrađenima maketarima.

Rezultati natjecanja dostupni su na poveznici: Preuzmi rezultate