Treći po redu Otvoreni dani HUVM-a, organizirani su uz pomoć svih udruga Gračana sa temom obilježavanja 100.godišnjice početka I.svjetskog rata. Sve udruge odazvale su se pozivu naše udruge kako bi doprinijele ovom događaju, te su u kratkom roku uspjele dogovoriti bogati program tokom tjedna.

Četvrtak, 11.12., u prostorijama udruge organizirana je radionica za najmlađe (sudjelovali su i učenici OŠ Gračani), na temu “Rov u I.svjetskom ratu”. Polaznici su uz uvodno predavanje, prionuli izradi maketa koristeći razne materijale: stiropor, karton, papir, ljepila… te prirodne materijale iz okoline: grančice, lišće, mahovinu, kamenčiće, pijesak… sve kako bi što vjernije prikazali teren borbe.

Petak, 12.12., u učionici OŠ Gračani, organizirano je predavanje:

od

od

– doc.dr.sc.Ivan Bulić održao je predavanje o dokumentarnom filmu “Hrvatska u I.svjetskom ratu” u čijoj produkciji je i sam sudjelovao:

od

 

– gosp. Krunoslav Horvat održao je predavanje o životu generala Emila Uzelca o kojem trenutno piše knjigu:

od

 

– prof.Domagoj Novosel održao je predavanje “Gračani i Gračanci u Velikome ratu”:

od

 

Subota, 13.12., članovi udruge postavili su izložbu sa maketama, zid sa fotografijama iz razdoblja I.svjetskog rata, uniforme iz fundusa Jadran filma. Mještani Gračana za ovo događanje prezentirali su fotografije mjesta, ljudi i života iz tog razdoblja. Članovi udruge Trolist postavili su izložbu bajuneta te hladnog naoružanja.

od

od

Večernji sati bili su rezervirani za malonogometni turnir ŠRD Gračani, DVD Gračani, Udruge Falaček Prigorja i HUVM-a,  u sjećanje na nogometnu utakmicu za Božić 1914.godine. O rezultatu smo raspravljali uz pravi vojnički grah. Potom je uslijedilo postavljanje spomen ploče.

od

Nedjelja, 14.12., svečanu misu predvodio je fra.Mirko Kralj, uz prigodne pjesme HSPD Podgorac.

Svečanom otvaranju spomen ploče sudjelovao je gosp.Jadranko Kosor – predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba koja je pokrovitelj ovog događaja, gđa.Ljerka Pašalić – predsjednica MO Gračani, gosp.Krešimir Kompesak – predsjednik GČ Podsljeme, brigadir Miodrag Demo – voditelj Odjela za branitelje i dr.

od od

od