Trinaesto izdanje Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2018′ održano je dana 08. rujna 2018. godine, u sklopu OŠ Kajzerica, na adresi Žarka Dolinara 9, Zagreb.

Nova dvorana sa nekoliko ulaznih foajea na gotovo 1300 m2 uspješno je ugostila nekoliko stotina domaćih i inozemnih gostiju, natjecatelja i izlagača koji su svojim brojnim dolaskom potvrdili Zagrebački maketarski kup CRNU KRALJICU kao nezaobilazno jesensko europsko maketarsko natjecanje u Republici Hrvatskoj i našem gradu Zagrebu.

Ovogodišnje natjecanje odrađeno je u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista u suorganizaciji sa IPMS Croatia, a sve pod visokim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Kompletan projekt ovogodišnjeg maketarskog događanja započeo je još u četvrtak 06. rujna 2018. i to odlaskom naše ekipe pred dragoga nam gosta g. Michaela Rinaldija predstavnika IPMS US, poznatog svjetskog promotora maketarskih događanja i natjecanja…

Za to vrijeme druga ekipa organizirano je obišla naše sponzore i donatore gdje je prikupila ovogodišnje donacije namijenjene za provedbu ovogodišnjeg kupa…

Treća ekipa provela je vrijeme u sklopu svojih klupskih prostorija gdje je uz pripremu prateće opreme i materijala za provedbu manifestacije izvršila spremanje prostora za provedbu najavljenih maketarskih radionica kao i zajedničko druženje članova i prijatelja kluba u sljedećim danima….

Petak 07. rujna 2018. godine bio je isključivo namijenjen za pripremu nove dvorane koja je svojom veličinom blago izazivala strah među članovima organizatora, jer CRNA KRALJICA nikada do sada nije bila organizirana u prostoru većem od 400 m2 tako da je spomenuti strah u cijelosti bio opravdan.

Dio ekipe zadužen za gosta, vrijeme prijepodneva rezervirao je za turistički obilazak užeg centra našega grada koji je svojom ljepotom ali i bogatom turističkom ponudom u cijelosti oduševio g. Rinaldija koji je u kratkome vremenu ispucao nekoliko stotina fotografija za svoj privatni album.

U pripremu slaganja nove dvorane krenuli smo odmah iza podneva. Ukupni broj izlagačkih stolova koji je ove godine premašio 80 komada sa preko 160 komada pratećih nogara ovoga puta morali smo transportirati kamionom što je opet jedna organizacijska novina. No uz smijeh i veliku dozu humora članovi kluba odradili su tu „fizikaliju“ u tren oka……

Dolaskom do nove lokacije i brzinskim pregledom prostora, krenuli smo u slaganje izložbenih stolova….

U svega dva sata rada iz prazne dvorane namijenjene za sportske aktivnosti ubrzo smo stvorili prekrasan prostor za predstojeće natjecanje……

Blago umorni ali prije svega zadovoljni viđenim, krenuli smo put kluba na zajedničko druženje sa našim dragim kolegama iz Mađarske i Češke koji su došli na prezentaciju prve maketarske radionice našega gosta g. Rinaldija…

Subota 08. rujna, dan predviđen za glavnu manifestaciju….nakon prve zajedničke jutarnje kave i podjele zadataka, krenuli smo sa 13. izdanjem Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA. Minuta za minutom, sat za satom dvorana je bivala sve punija, kako samih radova i natjecatelja, tako i izlagača, trgovaca ali i posjetitelja…..

Dolaskom uzvanika i gostiju u 11.30 započeli smo ceremoniju otvaranja kupa. Kratkim uvodnim  pozdravima predstavnika HUVM-a i IPMS- Croatia, te obraćanjem predstavnika Zagrebačke zajednice tehničke kulture, lokalne samouprave, OŠ Kajzerica, te na kraju obračanjem gđe. Katarine Milković izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba uspješno je otvoren 13 Zagrebački maketarski kup CRNA KRALJICA 2018 uz šalu da je nekima ipak „broj 13“ sretan broj.

Prva prebrojavanja natjecatelja, izlagača ali i broja radova u natjecateljsko izložbenome dijelu nakon otvorenja a prije početka suđenja, potvrdila su izjavu „broja 13“ kao sretnoga broja.

Ukupan broj radova u natjecateljskom dijelu iznosio je 420 maketarskih uradaka. Preko 300 radova izbrojili smo u sklopu izložbenih štandova naših klubova prijatelja, a isti toliki broj zabilježen je i na slobodnome dijelu izložbenih stolova predviđenih za slobodne maketare.

Navedene brojke ponovno potvrđuju CRNU KRALJICU kao najveće natjecanje u Republici Hrvatskoj a na što smo posebno ponosni.

Osim broja radova, ove godine posebno nas je iznenadio broj pridošlih trgovaca i slobodnih maketar na tradicionalnom „maketarskom buvljaku“….

U sklopu ovogodišnjeg natjecanja uspješno je provedeno nekoliko maketarsko modelarskih radionica naših članova kluba i IPMS Croatia, no ipak najveće oduševljenje izazvala je maketarska radionica g. Michaela Rinaldija koji je u dva puna sata oko sebe okupio nekoliko desetaka maketarskih znatiželjnika s kojima je uspješno odradio nekoliko pokaznih vježbi na temu „Access to classic weathering“…..

Posebnost ovogodišnjeg 13. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA bio je dolazak velikog broja „klubova prijatelja“ koji su u sklopu svojih izložbenih štandova uspješno prikazali i prezentirali svoje uratke te postignute rezultate, od kojih posebno izdvajamo; SVM Kranj – Slovenija, ZGPMS Ljubljana – Slovenija, Die Stirer Gratz – Austrija, Wolfpack Zalaegerszeg – Mađarska, IPMS Hungary Budapest – Mađarska, MC Trieste – Italija, UMS Agram, KŽMZ, Mali Vlakovi Zagreb, Zagrebački inovatorski savez i Zgarebački savez CB radioklubova.

Ipak najljepše od svega, a prema izjavama posjetitelja i gostiju bio je nevjerojatno veliki broj izvrsnih maketarskih uradaka koji su plijenili pažnju…

Ovim putem posebno zahvaljujemo kolegi g. Vedranu Justiću koji nam je ustupio korištenje svojih fotografija.

Tradicionalno proglašenje pobjednika u natjecateljskim kategorijama započelo je u 17.00 sati, u sklopu čega je podijeljeno više od 150 odličja i zahvalnica kao i posebnih nagrada.

Nagradu The best of Junior „Ivan Špiljak“ za najbolji juniorski rad dobio je g. Nejc Rajter za maketu „Kv2“. Nagradu The best of HUVM za najbolju maketu kluba organizatora dobio je g. Filip Kovačec za maketu „Imperial knight“, a nagradu The best of show „Boris Šprem“ dobio je g. Angelo Millela za rad „El Capitan Alatriste“.

Završnim pozdravnim govorom organizatora uz nezaobilazno zajedničko slikanje završila je 13. CRNA KRALJICA uz poziv za dolazak na 14. izdanje planirano za rujan 2019. godine.

Pospremanjem dvorane, te vraćanjem iste u prvobitno stanje uz utovar naše opreme započeli smo povratak prema klubu…

Nakon spremanja opreme i okupljanja ekipe u klubu te nezaobilaznog zahvalnog govora predsjednika kluba svim prisutnim članovima kao i prijateljima kluba…

a kojega su svi pozorno slušali…

članovi kluba pripremili su malu ceremoniju zahvale našemu prijatelju Michaelu Rinaldiju. Nakon uručivanja posebne zahvalnice…

g. Rinaldi primljen je u počasno članstvo kluba čime je dobio pravo na klupsku majicu…..

Nakon toga tajnica kluba uručila mu je ručni sat hrvatskog proizvođača marke „CUBUS“ kao trajni podsjetnik na Lijepu našu….

Za kraj ceremonije naš Kum pripremio je i mali poklon iznenađenja sa  Zvezdinom maketom tenka T-34 koji je bio tema maketarskih radionica u protekla dva dana. Maketa i način predaje iste našemu prijatelju izazvala je ogromnu količinu smijeha i pratećih pošalica koje ćemo pamtiti još jako dugo…..

Nakon šala i pošalica uslijedilo je obvezno klupsko slikanje….

a potom poziv za večeru…..

Zaslužena okrjepa koju nam je pripremio XXL Grill….

oduševila je sve prisutne članove i goste koju su vrlo brzo utihnuli uživajući u posluženim delicijama….

No…..ne bi mi bili mi da dodatno ne ugrijemo atmosferu…..pa smo stoga i ove godine pripremili iznenađenje sa živom glazbom…..

Nakon prvih taktova poznatih pjesama krenule su pjesma i ples i dobra zafrkancija koje su trajale do dugo u noć…..

Kako stara narodna izreka kazuje „Sve što valja kratko traje“ najbolje smo shvatili u rano nedjeljno jutro kada smo morali otpratiti našega prijatelja Michaela na aerodrom. Prepričavanjem događaja proteklih par dana te najviše od svega posebnih pohvala za izvrsnu organizaciju i provedbu 13. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA od samoga g. Rinaldija ubrzo smo stigli do aerodroma. Uz kratke pozdrave i najavu g. Rinaldija za ponovnim dolaskom U Hrvatsku oprostili smo se od našega prijatelja…

i krenuli smo put kluba u kojemu smo bili dužni odraditi završne zadaće natjecanja a to su obrada podataka i izrada liste pobjednika uz naravno neizbježno čišćenje kluba…..

Do sljedeće CRNE KRALJICE i zajedničkog maketarskog druženja, pozdravljaju

Vas članovi HUVM-a i IPMS Croatia.