Manifestacija „Obilježavanja I. svjetskog rata“ dio je europskog ali i svjetskog projekta na spomenutu temu. U provedbu istoga uključio se vrlo veliki broj različitih institucija (udruga, klubova, civilnih i vojnih muzeja, škola, fakulteta, različitih poduzeća, zaklada te samostalnih skupina i pojedinaca) koji su svojim sudjelovanjem na različite načine obilježili ovu veliku stoljetnicu.

Osnovna zadaća ovoga projekta je podsjećanje ljudi na nemile događaje toga, uz naglasak na odavanje počasti svim palim žrtvama Velikog rata.

Oživljavanjem tih davnih vremena kroz fotografiju, film, te prezentaciju različitih predmeta, oruđa i oružja, nakratko smo uspjeli vratili današnjeg sudionika naše manifestacije u prošlost staru 100 godina, a što nam je bio osnovni cilj manifestacije.

Obilježavanje stoljetnica na temu Velikog rata u Republici Hrvatskoj vrlo je slabo ili gotovo nikako zastupljeno. Uz nekoliko manifestacija razine „Lokalnih događanja“ na kojima je mogao sudjelovati hrvatski građanin je zanemarivo malo u usporedbi sa obilježavanjima provedenim u inozemstvu.

Upravo stoga, ponukani „zanemarivanjem“ obilježavanja ovoga vrlo bitnog povijesnog događanja, naša udruga odlučila je u okvirima svojih mogućnosti i uz veliku pomoć našeg pokrovitelja Gradske skupštine Grada Zagreba, adekvatno prihvatiti se organizacije i provedbe ove manifestacije uz malu dopunu a sukladno svojim djelatnostima koje obavljamo….

Dakle cilj naše udruge bio je ovu stoljetnicu obilježavanja kraja I. svjetskog rata prikazati kroz našu osnovnu djelatnost, a to je maketarstvo. Sukladno zadanome cilju, dali smo značajno ime manifestaciji, a to je;

„Obilježavanje 100-te obljetnice kraja I. svjetskog rata u mjerilu“

Manifestacija je održana u periodu od 05. – 11. svibnja 2018. godine u sklopu prostorija Hrvatske udruge vojnih minijaturista sa sjedištem u MO Gračani na adresi Isce 15, 10000 Zagreb.

Odabir lokacije i provedbe obilježavanja 100-te obljetnice kraja Velikog rata povezano je s našom prvom manifestacijom „Obilježavanje početka Velikog rata u Gračanima“ održanoj u mjesecu prosincu 2014. godine u sklopu koje smo uz standardni tehnički program u suradnji sa nekoliko kvartovskih udruga i pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, podići spomen ploču palim vojnicima I. svjetskog rata rodom iz Gračana.

Nastavno na prvu manifestaciju, tijekom 2015., 2016. i 2017. godine naša udruga uspješno organizira i provodi još nekoliko različitih događanja na spomenutu temu pri čemu svoje aktivnosti uspješno promovira u inozemstvo putem raznih maketarskih klubova koji sudjeluju u našim događanjima.

Posebni doprinos manifestaciji pridonijela je svjetska maketarska podružnica IPMS Croatia koja je u provedbu istih uspješno uključila nekoliko susjednih podružnica a koje su igrom slučaja upravo iz zemalja koje najviše obilježavanju ovaj događaj, a to su; IPMS Austrija, IPMS Mađarska i IPMS Slovenija.

Ovogodišnju manifestaciju obilježavanja stoljetnice kraja Velikog rata, naša udruga započela je centralnom manifestacijom u subotu 05. svibnja, u sklopu koje smo pripremili izložbu radova članova kluba na temu Velikoga rata, prezentaciju dosadašnjih brojeva Military Miniatur u kojemu smo pisali o Velikome ratu, te prezentaciju maketa avijacije i vozila Velikog rata u različitim mjerilima a koje su već prvoga dana započeli izrađivati naši najmlađi članovi kluba.

Vrijeme centralne manifestacije ujedno je iskorišteno za pripremu i uređenje velike dvorane na temu Velikoga rata u sklopu koje će biti izvedene maketarske škole na zadanu temu.

Završetkom centralne manifestacije i otvaranjem „vrata udruge“ u nedjelju 06. svibnja u sklopu čega su mještani Gračana ali i svi ostali zainteresirani građani Grada Zagreba mogli pogledati našu samostalnu izložbu, započeo je radni tjedan za instruktore kluba koji su dobili zadaću da kroz maketarstvo, maketarske tehnike i maketarska mjerila pokušaju što kvalitetnije dočarati vrijeme od prije 100 godina.

Vrijedne ruke instruktora pripremile su nekoliko desetaka malih radionica u sklopu kojih je sudjelovalo dvadesetak djece različitih uzrasta.

Naoružani velikom željom ali i fantastičnom maštom ubrzo su počeli izrađivali i u konačnici prikazivati kroz maketu u mjerilu tadašnje vrijeme. Ukupan broj radova na zadanu temu bio je preko 30 uradaka čime smo premašili sva očekivanja kako nas organizatora, tako i same djece.

Završna izložba radova za djecu, mlade i njihove roditelje održana je u petak 11. svibnja 2018. godine u sklopu koje su svi zajedno izrazili veliku želju da se prva prava prezentacija njihovih radova napravi u sklopu ovogodišnjeg XIII. Zagrebačkog maketarskog kupa CRNA KRALJICA 2018. gdje je jedna od posebnih kategorija na temu „Veliki rat u mjerilu“.

Poštivajući želju naših najmlađih sudionika, organizatori su odlučili pripremiti posebni stol na temu „Veliki rat u mjerilu“ za ovogodišnju CRNU KRALJICU a gdje će  biti pokazani i radovi naših polaznika ove manifestacije.

Do ponovnog zajedničkog susreta, pozdrav od članova HUVM-a i IPMS Croatia.