Slijedom poboljšanja opće zdravstvene situacije i popuštanja mjera u vidu mogućnosti organizacije javnih događanja i okupljanja većeg broja ljudi na istima, prvi su iskoristili kolege Aero kulba “Fenix“ iz Cerića, koji su dana 05. lipnja 2021. godine u sklopu OŠ Antuna Bauera u Vukovaru, uspješno organizirali 2. Fenix kup u plastičnom maketarstvu.

Poziv na ovogodišnje prvo maketarsko događanje u Republici Hrvatskoj vrlo rado prihvatili su članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia, koji su popunili veći dio natjecateljskih kategorija svojim radovima.

Osim sudjelovanja u natjecateljskome dijelu događanja, članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista, pružili su dodatnu podršku ovoj manifestaciji, postavom dijela maketa svojih članova iz fundusa izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“.

Navedena izložba održati će se tijekom 2021. godine u više gradova i mjesta Republike Hrvatske, a provodi se u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, te potporu Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Najava održavanja „2. Fenix kupa“ u Vukovaru, kod članova HUVM-a izazvala je posebni interes, koji je rezultirao odazivom većeg broja putnika nego obično. Stoga smo ovoga puta kombi zamijenili mini busom, što se pokazalo kao najbolja odluka u vidu zajedničkog putovanja……

Dolaskom do Vukovara i mjesta održavanja natjecanja, uz vrlo srdačan doček organizatora, te kraćega razgovora, što nam evidentno svima skupa jako fali, članovi kluba odradili su natjecateljske prijave te obvezan obilazak i fotografiranje ostalih pristiglih radova koji su prvenstveno kvalitetom i brojkom istih,  ovo natjecanje postavili visoko na ljestvicu maketarskih događanja u Republici Hrvatskoj.

Ceremoniji otvaranja 2. Fenix kupa uz organizatore predvođene g. Darkom Krajinovićem predsjednikom AK Fenix, sudjelovali su još, g. Zdenko Milić ravnatelj OŠ A. Bauer, g. Josip Paloš pročelnik upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, gđa. Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, te g. Hrvoje Nekić, zamjenik glavne tajnice Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Nakon kraćega obraćanja organizatora i uzvanika događanja, čast otvaranja kupa pripala je gđi. Zdenki Terek, glavnoj tajnici HZTK, koja je u svom kratkom govoru naglasila važnost prakticiranja tehničke kulture, posebno sa djecom i mladima, čemu je organizacija i održavanje 2. Fenix kupa najbolji dokaz.

Završetkom ceremonije otvaranja kupa, dio ekipe HUVM-a odlučio je posjetiti obližnji Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, u kojemu su imali priliku vidjeti dio vojne opreme i naoružanja korištenog u obrani Lijepe Naše, što smo iskoristili za dopunu vlastite foto arhive koju redovito koristimo prilikom izrade vojnih vozila i opreme za maketarski fundus izložbe „Hrvatska vojska i policija – od Domovinskog rata do danas“.

Popodnevnu pauzu i ručak, organizirali smo u restoranu” Vukovarska kuća”, koja nas iznenadila svojim nadasve ugodnim ambijentom i  spravljenim delicijama.

Vrijeme do proglašenja, proveli smo u organiziranom obilasku Vukovarskog vodotornja, koji nam je dolaskom do istoga te odlaskom do njegovog vrha podsjetio na teške dane 1991. godine, no isto tako pobudio osjećaj slave i ponosa koji upravo Vukovar i njegova žrtva svakome od nas puno znači.

Ceremonija proglašenja pobjednika 2. Fenix kupa u plastičnom maketarstvu odrađena je nadasve profesionalno i u stilu brojnih velikih maketarskih događanja, čime Republika Hrvatska dobiva još jedno vrlo respektabilno i nadasve kvalitetno natjecanje na svom popisu.

Uz brojne nagrađene sudionike i natjecatelje ovoga kupa, posebno mjesto zauzeli su i članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista, koji su uspješno osvojili više od 20 odličja, uključivo nagradu The best of Show za rad „Hmmm, was jetzt?, autora Tomislava Stipanovića, kojemu i ovim putem posebno čestitamo.

Povratak u Zagreb odradili smo preko nezaobilazne Trpinjske ceste i obilaska još jednog u nizu spomen obilježja na kojemu smo uz zajedničko slikanje obavili dodatnu kupovinu suvenira koji će nas podsjećati na ovo izvrsno putovanje i zajedničko druženje.

Na kraju još jednom čestitke organizatorima na izvrsno pripremljenom i provedenom kupu, te svim natjecateljima i sudionicima ovoga događanja uz poruku; vidimo se i sljedeće godine.