Spoj tradicije s naglaskom na exkluzivu, uspješno je prezentiran na 31. Susretima željezničkih modelara, održanih u subotu, 01. listopada 2022. godine u sklopu „Event centra Peron 16.“ Magazinska 16, Zagreb.

Fantastičan prostor centra, na ukupno 400 m2, ugostio je uz domaćina događanja „Klub željezničkih modelara Zagreb“ ujedno i glavnog organizatora ovoga događanja, više od 10 izlagača i ovlaštenih trgovaca, koji su prikazali više od stotinu različitih modela lokomotiva, vagona, pratećih objekata, zgrada i prijevoznih sredstava vezanih u željezničku tematiku.

Siemens „Hercules“ lokomotiva, inače specijalna tema ovih susreta, u organizaciji članova KŽMZ i njihovih prijatelja bila je posebno pripremljena i odrađena u vidu prezentacije nekoliko modela „Hercules“ lokomotiva, prikazanih sa različitim brojevima, načina njihova bojanja, te u funkciji više operatera.

Uz temu susreta, posebnost ovogodišnjih susreta, bilo je obilježavanje 160 godina željeznice u Zagrebu, u sklopu kojega su članovi KŽMZ izložili željeznički modul makete Zapadnog / Južnog kolodvora uz prikaz povijesnih kompozicija, opreme i ljudi toga vremena.

Uz obilazak brojnih trgovaca i izlagača ovoga događanja, posjetitelji istoga, svoje vrijeme dodatno su mogli ispuniti posjetom i obilaskom uz stručno vodstvo, originalne „Hercules“ lokomotive, operatera Rail&Sea parkirane na vanjskome kolosijeku uz mjesto događanja.

Osim toga, posjetitelji su dio svoga vremena mogli provesti na edukativno izložbenom štandu Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture, koji su na poziv kolega iz KŽMZ Zagreb, za ovo događanje pripremili nekoliko radionica „Međunarodne maketarske akademije“ na temu izrade željezničkih terena.

Cjelokupno događanje, dodatno je uveličao posjet zagrebačkog gradonačelnika gosp. Tomislava Tomaševića, koji je svečano i otvorio ovo događanje.

Prilikom obilaska prostora, gosp. Tomašević posebno je obratio pažnju na postav dijela maketarskih izložaka, inače dijela jedinstvene maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja je tijekom 2021. godine obišla više Hrvatskih gradova i mjesta gdje smo prigodno obilježili 30. godišnjicu stvaranja Hrvatske vojske i policije te 75. godišnjicu tehničke kulture Republike Hrvatske.

Nakon kraće prezentacije izložbe kao i poruke koju ista šalje, gospodin gradonačelnik otvorio je mogućnost skorašnje postave iste i u Gradu Zagrebu, što nas je ugodno iznenadilo.

Zajedničkim fotografiranjem, te naravno, obilaskom i dopunom zaliha sa nekoliko novih i vrlo atraktivnih željezničkih modela, uz najavu nastavka zajedničke suradnje sa članovima KŽMZ-a, u vidu provedbe tehničkih projekta, završili smo radnu posjetu ovogodišnjim susretima koji će nam po mnogočemu ostati u vrlo ugodnom sjećanju.