Točno tjedan dana prije 13. CK, na poziv naših dragih prijatelja i maketarskih kolega iz IPMS Mađarska, sedmeročlana ekipa HUVM i IPMS-a Croatia uputila se put Budimpešte na II. PSMK SCALE MODEL CUP.

Izvrsna atmosfera u kombiju ali i prekrasno vrijeme pratili su nas duž cijeloga puta do Budimpešte tako da put od 350 km nismo niti osjetili.

Dolazak u sam grad i kretanje do mjesta održavanja natjecanja prepustili smo našoj stalnoj sveznajućoj suputnici „Nives Navigare“ koja nas je i ovoga puta dovela do tražene lokacije.

Mački svaka čast…..sve zna.

Mjesto održavanja ove manifestacije bilo je u sklopu Kulturnog doma koji je svojom smještajnom lokacijom, izgledom ali i unutarnjim rasporedom prostorija i dvorana u cijelosti opravdao ocjenu izvrstan.

Fantastična popunjenost kulturnog doma od samoga ulaza pa sve do glavne dvorane dao nam je do znanja da će ovo biti jedno od upravo „onih događanja“ koje će se upisati u naš stalni kalendar inozemnih događanja.

Nakon obilaska prizemlja i dolaska do same dvorane te ulaska u nju, jednoglasno smo potvrdili odluku o upisivanju PSMK Scale model cupa kao jednu od stalnih inozemnih destinacija.

Postavljanjem maketarski uradaka na natjecateljske stolove te odrađivanjem obvezne prijave….

brzinski smo obišli dvoranu i bacili oko na pristigle radove. Preko 400 radova u natjecateljskome dijelu ali i isto toliki broj radova u izložbenom dijelu uistinu je potvrdio ovo natjecanje kao jedno od budućih vodećih natjecanja u ovome dijelu Europe.

No ovo natjecanje za naše članove bilo je ujedno radno obvezujuće i to u smislu postave izložbenih štandova HUVM-a i IPMS Croatia koji su svojim postavom ušli u ocjenjivačku kategoriju najboljih prezentacijskih štandova gostiju. Prezentaciju štanda osmislila je naša ženska ekipa i to par dana prije samoga putovanja. Prema mišljenju većine odabrana je jedna od ponuđenih priča koja je sadržavala nekoliko tematskih izložbi uključivo prezentaciju desetak najbolje ocijenjenih i najtrofejnijih maketarskih uradaka naših članova.

Uz to neizbježan dio prezentacije bio je dio stola sa još uvijek jedinim hrvatskim maketarskim časopisom Military Miniature….

koji je uz pregršt promotivnih poklona Turističke zajednice Grada Zagreba privukao vrlo veliki broj znatiželjnika na naš štand.

Vrijeme do predviđene prve pauze ekipa je provela u tradicionalnom obilasku maketarskog buvljaka…

koji je svojom količinom ali rasprostranjenošću na tri kata neke dovodio do plesnog ludila…

neke ostavljao bez daha…..pa su posezali za okrepom….

a neki su se pokupili ljuti….jer baš nije bilo ONOGA MiG-a kojega tražim…..

Odabir mjesta za ručak prepustili smo našem el-presidenteu koji je ponovno zamolio za pomoć našu suputnicu „Nives“. U kratkom izvještaju uputila nas je do mjesta tražene lokacije na više načina od čega nam se najinteresantniji činio put tramvajem….

No, jezična barijera ali i neshvaćanje karte ruta vožnji ubrzo nas je ohladio od turističke vožnje tramvajem, te smo krenuli najsigurnijim načinom putovanja….pješice….

Dolaskom do tražene lokacije i smještanjem na otvorenoj terasi, te u intermecu do dolaska naručenih mađarskih specijaliteta, ukratko smo vrlo pozitivno prokomentirali dosada viđeno uz jedinu ponovno jednoglasnu napomenu, a to je da bi ovo putovanje trebalo prebaciti na najmanje dva dana, a sve u svrhu obilaska grada i njegovih povijesnih znamenitosti koje se usko prepliću sa našom poviješću, a što je u jednome danu nemoguća misija.

Izvrsni miris ali i izgled hrane prekinuo je svaku daljnju raspravu……

osim kratke prezentacije našega el-shefea koji nam je ispričao povijest ljute papričice te njenu svakodnevnu primjenu…..

Povratkom na natjecanje, a prije početka predviđene maketarske radionice kolege maketara Davida Dameka, obišli smo maketarsko natjecanje gdje smo još jednom istinski uživali u maketarskim radovima……

Plasmo radionica pod vodstvom kolege Dameka bila nam je „šečer na kraju“ koja nas je uistinu u nepunih 45 minuta trajanja u cijelosti maketarski ispunila.

Jednostavnost pristupa izradi maketa kao i njihovom završnom bojanju i postarivanju u Davidovim rukama je nešto što se mora vidjeti. Najbolji dokaz interesantnom pristupu i završnoj obradi maketa bila je bez obzira na gotovo nemoguće temperaturne uvjete u dvorani njena ispunjenost do posljednjeg mjesta…..

Kratku pauzu prije proglašenja pobjednika ovoga uistinu iznenađujućeg maketarskog događanja, naša ekipa potražila je na svježem zraku ispred doma gdje je nakratko odlučila odraditi nekoliko zajedničkih fotografija…..

Proglašenje pobjedničkih radova malo je kasnilo, no upravo to vrijeme iskoristili smo za raspremanje izložbenih štandova te pospremanje radova. Nakon pola sata od predviđenog termina započelo je službeno proglašenje….

gdje smo odmah na početku doživjeli vrlo ugodno iznenađenje i to u vidu osvajanja 3. mjesta za najbolji izložbeni štand na ovogodišnjem PSMK kupu.

Veselje naših članova nastavilo se je u još tri kategorije gdje su naši članovi ostvarili izvrsne rezultate i to:

Vlado Hemzaček – zlato u kategoriji brodovi

Tomislav Stipanović – srebro u kategoriji vojna vozila 1/72

Filip Kovačec – srebro u master kategoriji SF i WI

Zajedničko završno poziranje prije povratka u Zagreb, nakratko je omela glasna grmljavina koja nam je dala naslutiti ne tako ugodan povratak kući kao što je bio gore opisani dolazak.

Dolaskom do autoputa na horizontu se pojavila nevjerojatna slika……

koja nas je podsjetila na jedu vrlo popularnu filmsku priču…..

samo je falilo oko……

Ipak, bez obzira na obilnu kišu i gromove, te evidentno ružniji povratak kući, uz obilje glazbenih performansa, te smijeha i suza ovo putovanje upisali smo kao jedno od najboljih događanja koje treba svakako ponoviti

Uz iskrene čestitke svim osvajačima i sudionicima ovoga događanja, te naravno domaćinima na izvrsno pripremljenom i odrađenom kupu, pozdrav od ekipe HUVM-a i IPMS-a CROATIA.

Vidimo se na III. PSMK kupu do godine!